Varnostne sile so okrepile prisotnost na ulicah Kinšase. Foto: AP
Varnostne sile so okrepile prisotnost na ulicah Kinšase. Foto: AP

"Poskus državnega udara so zaustavile obrambne in varnostne sile. Poskus je vključeval tujce in Kongovce. Te tujce in Kongovce smo odstranili, vključno z njihovim voditeljem," je sporočil tiskovni predstavnik vojske Sylvain Ekenge in dodal, da je bilo prijetih več osumljencev. Na družbenih omrežjih so se pojavili posnetki, na katerih je videti nekaj moških, ki so jih pridržali vojaki.

Poskus prevrata naj bi se zgodil blizu pisarn predsednika Felixa Tshisekedija v prestolnici Kinšasa. Predsednikova tiskovna predstavnica Tina Salama je potrdila, da je bila v nedeljo zjutraj napadena predsedniška palača, a je vojska nato znova prevzela nadzor.

Tshisekedi je na čelu DR Konga od leta 2019. Foto: Reuters
Tshisekedi je na čelu DR Konga od leta 2019. Foto: Reuters

Predtem sta bila ubita dva varnostnika in en napadalec v napadu na dom poslanca in tesnega predsednikovega zaveznika Vitala Kamerheja, ki naj bi postal predsednik parlamenta, kar je na omrežju X potrdil tudi japonski veleposlanik v državi. Priče poročajo, da je približno 20 napadalcev v vojaških uniformah napadlo njegov dom, čemur je sledilo streljanje.

Tamkajšnji mediji poročajo, da so napadalci člani gibanja Novi Zaire, ki je povezano z nekdanjim izgnanim politikom Christianom Malango, ki je živel v ZDA in je bil ubit med poskusom prevrata. "Mi borci smo utrujeni. Ne moremo več zdržati s Tshisekedijem in Kamerhejem, ki sta storila preveč neumnosti v državi," je Malanga predtem sporočil v videoposnetku na Facebooku.

Tshisekedi je bil decembra lani na spornih volitvah z 78 odstotki glasov znova izvoljen za drugi predsedniški mandat, a do zdaj še vedno ni imenoval vlade.

DR Kongo leži v osrčju Afrike in je država z ogromnim rudnim bogastvom, a velika večina od sto milijonov prebivalcev kljub temu živi v revščini, ki jo še dodatno poglabljajo korupcija, slabo vodenje države in nasilni konflikti.