Nadzorniki volitev iz Musevenijevega tabora slavijo njegovo zmago. Foto: Reuters
Nadzorniki volitev iz Musevenijevega tabora slavijo njegovo zmago. Foto: Reuters

Museveni je dobil 5,85 milijona oz. 58,6 odstotka glasov, Wine pa 3,48 milijona oziroma 34,8 odstotka glasov, je po četrtkovih volitvah zdaj sporočila ugandska volilna komisija.

Bobi Wine je še pred uradnimi izidi razglasil zmago in volitve označil za "najbolj goljufive v zgodovini Ugande". Državljane je pozval, naj izide zavrnejo.

Prestolnico Kampala danes nadzirata vojska in policija. Internetne povezave so ugasnjene že od srede, od četrtka pa je tudi onemogočen dostop do družbenih omrežij.

Bobi Wine je sporočil, da je vojska obkrožila tudi njegov dom in mu ne dovoli oditi. Govorec ugandske vojske je za Reuters sporočil, da mu vojaki "morda preprečujejo izhod v interesu njegove varnosti".

Wine, s pravim imenom Robert Kyagulanyi, trdi, da ima videoposnetke, ki dokazujejo goljufije na volitvah, a jih ne more objaviti zaradi blokade medmrežja. Predsednik volilne komisije je sporočil, da je dokazno breme na njegovi strani.

Vojska nadzoruje domovanje Bobija Wina in mu ne dovoli izhoda. Foto: Reuters
Vojska nadzoruje domovanje Bobija Wina in mu ne dovoli izhoda. Foto: Reuters

EU in ZDA niso poslali opazovalcev, opazovalci AU brez komentarja

ZDA in EU v Ugando niso poslali svojih opazovalcev, kljub temu pa je vodilni diplomat ameriškega State Departmenta za Afriko Tibor Nagy sporočil, da je bil "volilni proces bistveno pomanjkljiv" zaradi poročil o goljufiji, zavračanja akreditacij opazovalcem, nasilja in nadlegovanja predstavnikov opozicije ter aretacij civilnih aktivistov.

Afriška unija in Vzhodnoafriška skupnost sta na volitve poslali svoje ekipe opazovalcev, ki pa se niso odzvali na prošnje mednarodnih medijev za komentarje.

Policija je sicer popisala 42 volilnih kršitev, med katerimi so napadi, podkupovanje volivcev in kraja ter poškodovanje volilnih gradiv.

Priljubljeni glasbenik je pridobil podporo mladih, ki zahtevajo politične spremembe. Foto: EPA
Priljubljeni glasbenik je pridobil podporo mladih, ki zahtevajo politične spremembe. Foto: EPA

Pred volitvami aretacije predstavnikov opozicije in več deset ubitih protestnikov

Volilno kampanjo je sicer zaznamovalo precej več nasilja kot pred preteklimi volitvami, poroča Al Džazira. Varnostne sile so aretirale več opozicijskih kandidatov. Aretacija Bobija Wina novembra lani je sprožila množične proteste, v katerih je bilo ubitih več kot 50 ljudi.

38-letni Bobi Wine je bil pred vstopom v politiko znan kot glasbenik. S svojo kampanjo, v kateri je obljubil konec diktature in razširjene korupcije, je pritegnil številne mlade Ugandčane, ki zahtevajo politične spremembe.

76-letni Museveni je na čelu Ugande že od leta 1986 in se je potegoval za svoj šesti mandat. V svoji kampanji je trdil, da ima zaradi dolgoletnega mandata dovolj izkušenj za dobro vodenje in zagotavljanje stabilnosti ter napredka v državi.