Isabel dos Santos živi v Londonu, kjer ima v lasti več luksuznih nepremičnin. Foto: Reuters
Isabel dos Santos živi v Londonu, kjer ima v lasti več luksuznih nepremičnin. Foto: Reuters

Javni tožilec Helder Pitta Gros je dejal, da se obtožbe proti Dos Santosovi nanašajo na njen mandat na čelu državne naftne družbe Sonangol.

Kot je še dodal, bodo proti Dos Santosovi in še petim posameznikom, od katerih vsi živijo v tujini, izdali mednarodni nalog za aretacijo, če se ne zglasijo na sodišču v Luandi.

Tožilstvo od Dos Santosove in njenih sodelavcev terja milijardo dolarjev, ki naj bi jih dolgovali državi.

Dos Santosova je nedavno zanikala koruptivna dejanja, ki so jih razkrili dokumenti, ki so v javnost pricurljali prejšnji teden in so si že pridobili oznako "Luanda Leeks".

46-letna milijarderka, ki živi v Londonu, kjer ima v lasti več luksuznih nepremičnin v središču mesta, je za BBC celo povedala, da razmišlja o tem, da bi kandidirala za predsednico Angole.

Samomor upravnika Sonangolovega računa na Portugalskem?

V Lizboni so našli mrtvega direktorja zasebne portugalske banke in upravnika Sonangolovega računa pri EuroBicu. Oblasti pravijo, da vse kaže, da je bančnik storil samomor. Banka EuroBic je sicer v torek v luči razkritij glede Isabel dos Santos sporočila, da bo prekinila poslovno sodelovanje z njo.

Posli na področju nafte in diamantov

Dos Santosovo je za direktorico Sonangola leta 2016 postavil njen oče, Jose Eduardo dos Santos, ki je bil v tistem času angolski predsednik. Leto dni pozneje jo je s položaja razrešil aktualni predsednik in dos Santosov naslednik Joao Lourenço. Dos Santos je tej afriški državi, bogati z naravnimi viri, vladal kar 38 let.

Preiskavo Dos Santosove na čelu Sonangola, kjer je bila 18 mesecev, je odprl njen naslednik, Carlos Saturnino, ki je oblasti opozoril zaradi sumljivih nakazil v tujino. Njeno premoženje v Angoli so oblasti zdaj zamrznile.

Dokumenti, ki jih je BBC s pomočjo mednarodnega konzorcija preiskovalnih novinarjev (ICIJ) razkril v nedeljo, razkrivajo, kako je Dos Santosova v času, ko je bil njen oče predsednik, dobila dostop do dobičkonosnih poslov na področju zemljišč, nafte, diamantov in telekomunikacij. Dokumenti kažejo tudi, kako so zahodna podjetja pomagala Dos Santosovi denar preseliti iz Angole.

Njeno premoženje ocenjujejo na 2,1 milijarde dolarjev.