Antony Blinken na pogovorih v Nigru. Foto: Reuters
Antony Blinken na pogovorih v Nigru. Foto: Reuters

Niger, ena najrevnejših držav na svetu, je v zadnjem času doživel več poskusov prevrata. Blinken je najvišji ameriški politik do zdaj, ki je obiskal to nekdanjo francosko kolonijo, piše Deutsche Welle. "Niger je mlada demokracija v delu sveta, kjer je veliko izzivov. Vendar ta država ostaja zvesta skupnim vrednotam. Niger brani demokratične vrednote, ki so ogrožene v sosednjih državah," je dejal Blinken.

Francija in ZDA imata v Nigru svoje enote, ki se borijo proti upornikom v regiji.

V Sahelu se vse bolj uveljavlja tudi Rusija. Mali in Burkina Faso sta od leta 2020 doživela vsak po dva vojaška udara, kar je še povečalo nestabilnost regije. Obe omenjeni državi sta izgnali francoske vojake in zaprosili za rusko vojaško pomoč zaradi nasilja, ki ga netijo islamski skrajneži. Niger pa se je uspešno uprl nedavnemu valu vojaških udarov in ruskih plačancev, ki so destabilizirali njegove sosede.

"Povezovanje z rusko najemniško skupino Wagner ne bi bilo dobro ne za Mali in ne za Burkina Faso," je še dejal Blinken na skupni novinarski konferenci z nigrskim ministrom za zunanje zadeve Hassoumijem Massoudoujem. "Ne gre samo za to, da vemo, da se bo to slabo končalo – to smo že videli," je dodal Blinken in ponovil, da ruski plačanci niti v drugih regijah, v katerih so delovali, niso bili uspešni. "Videli smo, da so države zaradi povezovanja z Wagnerjem postale šibkejše, revnejše, bolj negotove in manj neodvisne," je še menil Blinken.

Nigerijski minister za zunanje zadeve je ob tem obsodil rusko vojno v Ukrajini, česar se je večina afriških diplomatov vzdržala.

Otroci v Sahelu so v težkem položaju. Foto: Unicef
Otroci v Sahelu so v težkem položaju. Foto: Unicef

Deset milijonov otrok v osrednjem Sahelu v hudi nevarnosti

Unicef pa je medtem sporočil, da deset milijonov otrok v Burkina Faso, Maliju in Nigru nujno potrebuje humanitarno pomoč, kar je dvakrat več kot leta 2020. Vzroki so predvsem v naraščajočih konfliktih med oboroženimi skupinami in nacionalnimi varnostnimi silami, zaradi katerega je ogroženih tudi skoraj štiri milijone otrok v sosednjih državah.

V Burkina Faso je bilo po podatkih Združenih narodov v prvih devetih mesecih lani ubitih trikrat več otrok kot v istem obdobju leta 2021. Večina otrok je umrla zaradi strelnih ran, ki so jih utrpeli med napadi na njihove vasi, ali zaradi improviziranih eksplozivnih naprav ali eksplozivnih ostankov vojne. Oboroženi spopadi postajajo vse bolj brutalni. Nekatere oborožene skupine, ki delujejo na območjih Malija, Burkina Fasa in vse bolj tudi v Nigru, uporabljajo taktike, ki vključujejo blokade mest in vasi ter sabotaže vodovodnih omrežij. Glede na nedavne napovedi bo več kot 20.000 ljudi na mejnem območju med Burkina Fasom, Malijem in Nigrom do junija 2023 v negotovi preskrbi s hrano na ravni katastrofe.

V omenjenih treh državah je bilo zaprtih več kot 8300 šol. Sovražnosti se iz osrednjega Sahela širijo v obmejne regije na severu Benina, Slonokoščene obale, Gane in Toga, kjer živijo skupnosti s slabo infrastrukturo in redkimi viri, in kjer imajo otroci že tako močno omejen dostop do osnovnih storitev in zaščite.