Oscar Pistorius med poslušanjem razsodbe leta 2014. Foto: Reuters
Oscar Pistorius med poslušanjem razsodbe leta 2014. Foto: Reuters

Sodišče v Pretorii mu je namreč odobrilo prošnjo za pogojni odpust. Pistorius, ki je v tem tednu dopolnil 37 let, je odslužil polovico svoje kazni, ki v celoti znaša 13 let in pet mesecev. Po južnoafriški zakonodaji je imel po polovici prestane zaporne kazni samodejno pravico do zaslišanja za pogojni odpust.

Svojo takratno partnerico Steenkamp je umoril s štirimi streli skozi vrata stranišča v svojem domu v Pretorii na predvečer oziroma v zgodnjih jutranjih urah valentinovega leta 2013. Pistorius, ki so mu od kolen navzdol amputirali obe nogi, zato je med tekom nosil posebne karbonske proteze, je branil svoje dejanje z besedami, da je verjel, da je v njegovem domu vsiljivec, vendar je sodišče na koncu zavrnilo njegove dokaze in ga obsodilo umora. Tudi pozneje je večkrat zavrnil priznanje, da je brezčutno ubil svojo tedanjo partnerko med jeznim in nasilnim izbruhom, in ostal pri trditvi, da je šlo za nesrečo.

V Londonu je nastopil tako na olimpijskih kot paraolimpijskih igrah. Foto: Reuters
V Londonu je nastopil tako na olimpijskih kot paraolimpijskih igrah. Foto: Reuters

Živel bo pri stricu

Komisija za pogojni odpust je že marca odločila, da mora Pistorius ostati v zaporu. Kot razlog je komisija navedla, da ni prestal najkrajšega obdobja pripora, ki je pogoj za izpustitev. A prejšnji mesec je tamkajšnje ustavno sodišče ugotovilo, da je šlo za napako, zato je določilo novo zaslišanje.

Pistorius bo vseeno moral preživeti božič za zapahi, saj mora pred izpustitvijo prestati še oceno psihologov in socialnih delavcev. Tudi po izpustu pa se bo moral udeleževati terapij za obvladovanje jeze in terapij proti nasilju nad ženskami. Vključen bo tudi v program družbenokoristnega dela. Pistorius po pogojnem odpustu ne bo smel zapustiti okrožja Waterkloof, kjer bo bival pri svojem stricu Arnoldu, njegova pogojna izpustitev iz zapora pa bo trajala do 5. septembra 2029.

Pistorius je bil sicer prvi atlet na svetu, ki je nastopil tako na paraolimpijskih kot olimpijskih igrah.