Zuma je bil predsednik Južne Afrike med letoma 2009 in 2018. Foto: Reuters
Zuma je bil predsednik Južne Afrike med letoma 2009 in 2018. Foto: Reuters

Sodišče je Zumi dalo pet dni časa, da se vda policiji. V nasprotnem primeru mora minister za policijo odrediti njegovo aretacijo, poroča BBC.

Jacob Zuma, ki je prvi predsedniški mandat zasedel leta 2009, je pod pritiskom številnih obtožb o korupciji odstopil leta 2018, ko ga je nasledil zdajšnji predsednik Cyril Ramaphosa.

Zuma se je pojavil le na enem zaslišanju v sklopu preiskave, znane kot "zajetje države", nato pa je zavračal sodelovanje. Postopki potekajo proti več vplivnim poslovnežem, ki so obtoženi zarotništva z vplivnimi politiki, da bi vplivali na zakonodajne postopke.

Zuma hotel "izpodbijati integriteto sodstva"

Vodja preiskave se je po Zumovi zavrnitvi pritožil na ustavno sodišče, ki je Zumo obsodilo "zaničevanja". Vrhovno sodišče je zdaj razsodilo, da mora Zuma v zapor, saj na sodišču ni hotel zagovarjati svojih dejanj in je "namesto tega izbral provokativne in nepristojne izjave, s katerimi je hotel preračunljivo izpodbijati integriteto sodstva".

Zuma, ki se na sojenju ni prikazal, je sicer večkrat zatrdil, da je žrtev "velikanske politične zarote". V ločenem sodnem procesu glede spornega nakupa orožja v 90. letih v vrednosti petih milijard dolarjev se je izrekel za nedolžnega.