Zumo so pred sodiščem pričakali podporniki. Foto: Reuters
Zumo so pred sodiščem pričakali podporniki. Foto: Reuters

75-letnega Zumo je pred močno varovanim sodiščem pričakala množica podpornikov, ki jo je vodil njegov sin Edward. Več sto podpornikov pa se je v Durbanu zbralo že v četrtek.

Po zaslišanju, ki je trajalo zgolj 20 minut, je sodnik Themba Sishi nadaljevanje sojenja napovedal za začetek junija. Tožilstvo in obramba imata do takrat čas za pripombe na obtožbe.

Obtožbe korupcije se nanašajo na orožarske posle v vrednosti 4,2 milijarde evrov, v okviru katerih je Južna Afrika od petih evropskih podjetij kupila vojaška letala, patruljne čolne in drugo orožje. Posli so bili sklenjeni leta 1999, ko je bil Zuma podpredsednik, prejel pa naj bi okoli 345.000 dolarjev (280.000 evrov).

V tem primeru je bil leta 2007 obtožen korupcije, tožilstvo pa je leta 2009 pregon opustilo. Južnoafriško vrhovno sodišče je nato oktobra lani odločilo, da se lahko znova uvedejo sodni postopki v tem in še številnih drugih primerih. Državno tožilstvo pa je marca sporočilo, da bo uvedlo pregon zaradi korupcije.

Zuma je pod pritiski njegove stranke ANC odstopil sredi februarja, južnoafriški parlament pa je nato za novega predsednika države potrdil Cyrila Ramaphoso.