Volilno pravico ima okoli 7,4 milijona prebivalcev. Večina prebivalcev države je sicer mladoletnih. Foto: EPA
Volilno pravico ima okoli 7,4 milijona prebivalcev. Večina prebivalcev države je sicer mladoletnih. Foto: EPA

Vozilo s člani komisije je zapeljalo na mino, ki je eksplodirala. Tragedija se je zgodila v pokrajini Tillaberi blizu meje z Malijem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Za položaj se sicer potegujeta nekdanji predsednik Mohamane Ousmane in nekdanji zunanji minister Mohamed Bazoum.

Dosedanji predsednik Mahamadou Issoufou je lani sporočil, da bo deloval v skladu z ustavo in ne bo poskušal ostati na položaju več kot dva mandata. Po oddaji glasu v glavnem mestu Niamey je opisal volitve kot prelomnico v zgodovini države na področju demokracije. "Začela se je sprememba," je povedal.

Predsedniškima kandidatoma v prvem krogu volitev v decembru ni uspelo osvojiti absolutne večine. Bazoum je takrat osvojil okoli 39 odstotkov glasov, Ousmane pa okoli 17 odstotkov.

Bazoum velja za zaveznika zdajšnjega predsednika Issoufouja in je kandidat vladajoče stranke PNDS. Ousmane pa je na drugi strani najmočnejši kandidat opozicije, ki je leta 1993 postal prvi demokratični izvoljeni predsednik Nigra.

V državi z okoli 22 milijoni prebivalcev ima volilno pravico okoli 7,4 milijona prebivalcev, vsi drugi so namreč mladoletni. Za red na voliščih med drugim skrbi tudi več tisoč vojakov.

Izide volitev pričakujejo na začetku prihodnjega tedna. Izid pa ne bo pomemben le za Niger, ampak tudi regijo in Evropo. Niger je namreč ena najpomembnejših tranzitnih držav za afriške prebežnike, ki skušajo doseči Sredozemsko morje. Evropa je zato v preteklih letih začela bolj pritiskati na tamkajšnje oblasti, naj preprečijo prihod prebežnikov.

Štirje državni udari od razglasitve neodvisnosti

Od razglasitve neodvisnosti od Francije pred 60 leti je Niger doživel štiri državne udare, zato bi bil tokratni miren prenos oblasti še toliko pomembnejši. Obenem bi predstavljal odmik od dogajanja v Slonokoščeni Obali in Gvineji, kjer sta predsednika spremenila ustavi, da bi si zagotovila še tretji mandat na oblasti.

Niger sicer pesti nasilje skrajnih islamističnih skupin. Država na zahodu meji na Mali, od koder nenehno vdirajo in izvajajo napade skupine, povezane z Al Kaido in Islamsko državo, medtem ko čez jugovzhodno mejo z Nigerijo vdirajo pripadniki Boko Harama.

Več kot 40 odstotkov prebivalstva se spopada s skrajno revščino, skoraj petina jih je odvisna od pomoči v hrani, Niger pa je po podatkih Združenih narodov najrevnejša država na svetu.

Pandemija covida-19 je gospodarsko rast, ki jo že tako pestijo posledice podnebnih sprememb in nizke cene glavnega izvoznega proizvoda, urana, tako rekoč ustavila.