Na območju Sahela vodi Francija koalicijo zahodne Afrike z evropskimi zaveznicami, ki se borijo proti skrajnim skupinam. Foto: Reuters
Na območju Sahela vodi Francija koalicijo zahodne Afrike z evropskimi zaveznicami, ki se borijo proti skrajnim skupinam. Foto: Reuters

Notranji minister Alkache Alhada je sporočil, da sta se napada zgodila v soboto v vaseh Tchombangou in Zaroumdereye blizu meje z Malijem.

Župan skupnosti Tondikiwindi, pod katero spadata obe vasi, je sporočil, da je bilo v Tchombangouju ubitih do 70 ljudi, v Zaroumdereyu pa 30.

Notranji minister je napadalce označil za džihadiste. Nagib za napad naj bi bilo maščevanje za uboj dveh borcev džihadistične skupine.

Napadalci naj bi se iz sosednjega Malija pripeljali z motornimi kolesi, oblasti pa so jim že na sledi, je še sporočil notranji minister.

Civilisti so bili ubiti v vaseh Tchombangou in Zaroumdareyu na območju tromeje med Nigrom, Malijem in Burkina Fasom, ki je pogosta tarča napadov, etičnega nasilja ter trgovanja z ljudmi in mamili.

Na območju je že več let prepovedana vožnja z motorjem kot poskus zaustavitve napadov, saj skrajneži napadajo prav s tega prevoznega sredstva.

V prvem krogu volitev zmagal Mohamed Bazoum

V Nigru so sicer včeraj razglasili izide prvega kroga predsedniških volitev, na katerih je zmagal kandidat vladajoče stranke Mohamed Bazoum. Drugi krog je predviden 21. februarja. Po desetih letih na oblasti bo tako moral odstopiti zdajšnji predsednik Mahamadou Issoufou.