Gre za zadnjo ugrabitev v Nigeriji, kjer so te sicer pogoste. Foto: Reuters
Gre za zadnjo ugrabitev v Nigeriji, kjer so te sicer pogoste. Foto: Reuters

Poveljstvo policije v zvezni državi Zamfari je v sodelovanju z vojsko že začelo skupno iskalno in reševalno akcijo.

Močno oborožene kriminalne skupine na severozahodu in v osrednjem delu nemirne Nigerije so v zadnjih letih okrepile napade ter pogosto ugrabljajo fante in dekleta, včasih za odkupnino, včasih pa jih nato spolno zlorabijo ali kako drugače izkoriščajo.

Pretekli teden so z neke šole v sosednji državi Niger odpeljali 42 ljudi, decembra lani je bilo na šoli v Kankari v nigerijski zvezni državi Katsina ugrabljenih več kot 300 dečkov, ki so jih sicer pozneje izpustili. Še vedno je živ spomin na grozljivi ugrabitvi v krajih Dapchi in Chibok. V Dapchiju so džihadisti pred tremi leti ugrabili 111 učenk, v Chiboku pa pred šestimi leti 276 deklet.

Ugrabitve pa nikakor niso edini varnostni izziv v najštevilčnejši afriški državi. Na severovzhodu Nigerije so namreč aktivni džihadistični uporniki, južne regije pretresa etnično nasilje, severozahod in osrednji del države pa sta postala teren za velike kriminalne združbe, ki redno napadajo vasi, pobijajo in ugrabljajo prebivalce ter ropajo in požigajo njihove domove.