Podporniki predsednika po objavi izidov vzporednega glasovanja. Foto: EPA
Podporniki predsednika po objavi izidov vzporednega glasovanja. Foto: EPA

"Tunizija je vstopila v novo obdobje," je po poročanju lokalne televizije dejal predsednik Kais Sajed, ko je okoli 1. ure zjutraj po srednjeevropskem času stopil pred množico svojih podpornikov, ki so slavili zmago v Tunisu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V skladu z novo ustavo, ki bo nadomestila tisto iz leta 2014, bo predsednik poveljeval vojski, lahko bo imenoval vlado brez odobritve parlamenta in ga bo praktično nemogoče odstaviti s položaja. Parlamentu bo lahko predlagal tudi osnutke zakonov, ki jih bo ta moral obravnavati prednostno, navaja AFP.

Nova ustava "daje predsedniku skoraj vsa pooblastila, odpravlja vsakršen nadzor nad njegovim vladanjem in omejuje vse institucije, ki bi lahko izvajale kakršen koli nadzor nad njim," je dejal regionalni direktor Mednarodne komisije pravnikov Said Benarbia.

"Nobenega od varoval, ki bi Tunizijce lahko zaščitila pred kršitvami, kakršne je izvajal Ben Ali, ni več," je še dodal Benarbia, pri čemer je imel v mislih diktatorja Zina El Abidina Ben Alija, ki ga je leta 2011 strmoglavila tunizijska revolucija.

Le 27,5-odstotna udeležba

Na referendumu, ki je potekal leto dni po tem, ko je Saied odstavil vlado in razpustil parlament, kar so njegovi nasprotniki označili za državni udar, je po zadnjih podatkih glasovalo približno 27,5 odstotka od 9,3 milijona registriranih volivcev, je pozno v ponedeljek sporočila tunizijska volilna komisija ISIE.

Udeležba na referendumu je bila višja, kot so pričakovali številni opazovalci, kar kaže, da Saied v Tuniziji po skoraj treh letih na položaju še vedno uživa določeno raven priljubljenosti, ki jo sicer med drugim kazita naraščajoča inflacija in 40-odstotna brezposelnost med mladimi.

Tunizijska ustava iz leta 2014 sicer predstavlja težko dosežen kompromis med islamistično usmerjenimi in sekularnimi silami v državi, ki bo zdaj očitno odpravljen. Saiedovi kritiki opozarjajo, da bo nova ustava predsedniku zagotovila pristojnosti, ki bi lahko Tunizijo vrnile v diktaturo.

V Tuniziji izglasovali novo ustavo