Foto: AP
Foto: AP

Zavezništvo opozicijskih skupin, povezanih v Nacionalno fronto za rešitev, je vodilo pohod čez tunizijsko prestolnico, da bi pokazali, da zavračajo napovedano spremembo ustave. Ob tem so Saiedove poteze označili za nedemokratične in nezakonite.

Številni protestniki so bili pripadniki starejše generacije, ki so živeli pod režimom nekdanjega predsednika Zineja Abbedina Ben Alija in sodelovali v revoluciji v sklopu arabske pomladi leta 2011, ki je nazadnje pripeljala do njegovega strmoglavljenja.

Med njimi je bila Amna Fehty, podpornica stranke Ennadha, ki je dejala, da je prišla, da bi se "borila za svobodo in demokracijo”. “Ne moremo napredovati ali imeti kakršne koli moči v tem svetu v diktaturi," je povedala za Al Jazeero. “Nočem gledati naših otrok, kako živijo kot sužnji pod diktatorjem.”

V Tuniziji je vse bolj napeto pred referendumom, saj se številni bojijo, da bo nova ustava služila kot temelj novega vladnega sistema, kjer bi predsednik dobil vsa pooblastila.

Do referenduma prihaja leto dni po tem, ko je Saied razpustil parlament in razrešil vlado, kar so njegovi nasprotniki videli kot de facto državni udar. Predsednik je takrat dejal, da se zgolj odziva na voljo ljudstva in da skuša rešiti državo pred pretečo nevarnostjo.

Kmalu je začel vladati z odlokom in razpustil tudi nekatere državne institucije, vključno s sodnim svetom, pri tem pa lobiral za novo ustavo, katere osnutek je objavil prejšnji mesec. Ustava bi omejila moč parlamenta in sodišč ter zacementirala moči, ki jih je zbral v preteklem letu.