Obtoženi hrvaški državljani v Zambiji. Foto: AP
Obtoženi hrvaški državljani v Zambiji. Foto: AP

Štiri hrvaške pare so v Zambiji zaradi suma trgovine z otroki aretirali že decembra lani, potem ko so nameravali posvojiti štiri otroke iz Demokratične republike Kongo.

Sodišče v zambijskem mestu Ndola, ki leži v bližini meje z DR Kongo, je v začetku februarja umaknilo obtožnico in odredilo, da morajo zapustiti državo, a so jih nato na letališču znova aretirali.

V novem procesu jim sodijo po novi obtožnici za poskus trgovine z ljudmi. Tokrat so zambijske oblasti vložile obtožnico tudi proti imigracijski uslužbenki z letališča.

Sodnica Jene Bwala je danes odločila, da se Hrvati lahko branijo s prostosti, ko bodo predali potne liste, dokazali, da imajo začasno prebivališče, in položili varščino v višini 963 evrov na osebo, poroča hrt.hr. Naslednja sodna obravnava bo 1. marca.

Hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman je dejal, da osem Hrvatov, pridržanih v Zambiji, ni zaprosilo za pomoč pri zbiranju varščine za izpustitev.

Primer je v ponedeljek komentiral tudi hrvaški premier Andrej Plenković. Izrazil je prepričanje, da Hrvati, ki so priprti v Zambiji, niso imeli namena trgovati z otroki, in dodal, da je "absolutno nesprejemljivo" stigmatizirati otroke in njihove starše, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Novo sojenje zaradi prijav Ivana Pernarja?

Hrvaški mediji so minuli teden kot enega od možnih razlogov za vnovično aretacijo osmih hrvaških državljanov navedli prijavo, ki naj bi jo proti njim pri zambijskih oblasteh vložil hrvaški državljan.

Nekdanji hrvaški poslanec Ivan Pernar je namreč konec minulega tedna javno sporočil, da je v Zambijo pošiljal prijave, povezane s hrvaškimi državljani. V njih je zapisal, da je med privedenimi tudi transspolna oseba, ki po njegovih besedah ne more posvojiti otrok iz DR Konga.

Državna tožilka za enakopravnost spolov Višnja Ljubičić je v ponedeljek napovedala, da bo proti Pernarju vložila kazensko prijavo zaradi sovraštva do transspolnih oseb.

Med obtoženimi Hrvati so sicer štirje zakonski pari – Damir in Nadica Magić, zagrebški svetnik v lokalnem odboru iz stranke Možemo! Noah Kraljević in njegova partnerka Ivona, Ladislav in Aleksandra Peršić ter kitarist skupine Hladno pivo Zoran Subošić in njegova žena Azra Imamović Subošić, uslužbenka ustavnega sodišča. Posvojene otroke, ki naj bi že imeli hrvaške dokumente, so zasegle zambijske oblasti.