Vanessa Nakate (levo) je bila izrezana z objavljene fotografije. Foto: AP
Vanessa Nakate (levo) je bila izrezana z objavljene fotografije. Foto: AP

Vanessa Nakate je bila povabljena na mladinski znanstveni dogodek o podnebju v Davosu, kjer se je udeležila tiskovne konference skupaj z aktivistkami Greto Thunberg, Isabelle Axelsson, Luiso Neubauer in Loukino Tille.

"To je prvič v mojem življenju, da sem razumela definicijo besede rasizem," je o svoji odstranitvi s fotografije po poročanju ameriške televizije CNN dejala Vanessa Nakate.

Objavljena fotografija brez ugandske aktivistke. Foto: AP
Objavljena fotografija brez ugandske aktivistke. Foto: AP

Associated Press (AP) je na Twitterju vprašala: "Zakaj ste me odstranili s fotografije? Bila sem sel skupine!" AP je ni le odstranil s fotografije, ampak tudi ni povzel tega, kar je izrekla na konferenci, je dejala. "Niste le izbrisali fotografije. Izbrisali ste celino. A jaz sem močnejša kot kadar koli," je pozneje na Twitterju zapisala ugandska aktivistka.

Napisala je tudi, da se motijo vsi tisti, ki so dejali, da bi se pač morala postaviti na sredino. "Mora afriška aktivistka stati v sredini samo zaradi strahu pred tem, da bi jo izrezali," je vprašala.

Izvršna urednica AP-ja Sally Buzbee se je v petek opravičila za incident. "Obžalujemo, da smo zjutraj objavili fotografijo, s katere je izrezana ugandska podnebna aktivistka Vanessa Nakate, edina temnopolta oseba na fotografiji. Kot novinarska organizacija nam je zelo pomembno točno predstavljati svet, o katerem poročamo," je dejala.

"Naše novinarje urimo, da so občutljivi glede vprašanj vključenosti in izključenosti. Imeli smo interni pogovor z našimi novinarji, iz te napačne presoje pa se bomo učili," je dodala.

Tudi Greta Thunberg je dejala, da je bil incident "povsem nesprejemljiv".