Papež na Madagaskarju obiskal Pedra Opeko

Prisrčno srečanje papeža in misijonarja Opeke. Foto: Reuters
Prisrčno srečanje papeža in misijonarja Opeke. Foto: Reuters

Na obisk Akamasoe, naselja, ki je zraslo na nekdanjem smetišču, je Opeka povabil papeža med njunim srečanjem maja lani v Vatikanu. Mesto Akamasoa, kar v slovenščini pomeni dobri prijatelji, je Opeka začel ob pogledu na otroke, ki živijo na smetišču prestolnice Antananarivo, graditi leta 1989. Z delom v kamnolomu, izdelovanjem opeke, gradnjo, tesarstvom in kmetijstvom Opeka omogoča dostojno življenje 23.000 ljudem, 14.000 otrokom pa s šolanjem svetlejšo prihodnost.

Pedro Opeka na Madagaskarju pomaga že 30 let. Foto: Reuters
Pedro Opeka na Madagaskarju pomaga že 30 let. Foto: Reuters

"To je bil kraj izključenosti, trpljenja, nasilja in smrti. Po 30 letih je božja previdnost ustvarila oazo upanja, v kateri so ljudje znova našli dostojanstvo, kjer so mladi znova stopili na pot šole in so se starši lotili dela, da pripravijo prihodnost za svoje otroke. Skrajno revščino smo na tem kraju izkoreninili z vero, delom, šolanjem, vzajemnim spoštovanjem in disciplino. Tukaj vsi delajo," je dejal Opeka.

"Dokazali smo, da revščina ni stvar usode, ampak jo je ustvarila odsotnost socialnega čuta političnih voditeljev, ki so pozabili na ljudstvo, ki jih je izvolilo, in mu nastavili hrbet," je dodal argentinski misijonar slovenskega rodu.

"Gospod je poslušal glas ubogih"

Papež Frančišek je tako z veseljem prišel na obisk k svojemu rojaku in študentu, ki odpira vrata Cerkve za najbolj uboge, kar je glavna smernica njegovega pontifikata. "Akamasoa je izraz božje navzočnosti med njegovim ubogim ljudstvom. Ko vidim, kako žarijo vaši obrazi, se zahvaljujem Gospodu, da je poslušal glas ubogih in izkazal svojo ljubezen z oprijemljivimi znaki, kot je vznik te vasi. Vsak kotiček teh četrti, vsaka šola ali ambulanta je spev upanja, ki postavi na laž in utiša vsako vdanost v usodo. Recimo z vso močjo: uboštvo ni stvar usojenosti," je dejal papež.

Papež na Madagaskarju obiskal Pedra Opeko

Mladim pa je dejal: "Nikoli se ne predajte pred pogubnimi učinki revščine. Nikoli ne popustite pred skušnjavami lahkega življenja ali zapiranja vase. To delo, ki so ga izvršili vaši predniki, je pred vami, da ga nadaljujete. Moč za to boste našli v svoji veri in v živem pričakovanju."

Po obisku v Akamasoi, kjer ga je v cerkvi pričakalo več tisoč mladih, se je Frančišek odpravil še med delavce v bližnji kamnolom, kjer je podelil blagoslov prebivalcem Akamasoe in celotnemu mestu Antananarivo.

Papež Frančišek se mudi na tridnevnem obisku Madagaskarja. Foto: Reuters
Papež Frančišek se mudi na tridnevnem obisku Madagaskarja. Foto: Reuters

Pri maši na stadionu milijon vernikov

Predtem je papež nagovoril okoli milijon vernikov, ki so se zbrali pri maši na stadionu severno od Antananariva. Opozoril je pred socialnim izključevanjem in izkoriščanjem narodne pripadnosti ali vere za lastne namene ter se zavzel za kulturo bratstva in sožitja. Papež je zbrane opomnil, da trpljenje ljudi ni v božjem načrtu. "Ko sorodnost postane odločilno merilo za vse, kaj je prav in dobro, hitro pride do tega, da se upravičuje ali celo razglaša za svete določene vzorce obnašanja, ki vodijo do kulture privilegijev in ekskluzivnosti," je dejal. Pri tem po njegovih besedah grozi zapiranje v lastne majhne svetove, ki puščajo malo prostora za druge.

Množica je papeža na stadionu Soamandrakizay potrpežljivo čakala od zgodnjih jutranjih ur. Po nekaterih navedbah gre za največji javni shod v zgodovini Madagaskarja. Številni so nosili čepice bele in rumene barve, ki sta barvi Vatikana. Navdušeno so pozdravili papeža, ko se je v svojem vozilu pripeljal na stadion, zavit v oblak rdečega prahu, ki ga je s tal dvigoval veter.

Papež se je med obiskom med drugim sestal s predsednikom Madagaskarja Andryjem Rajoelino in predstavniki civilne družbe. Politike je pozval k odločnemu boju proti korupciji in posvaril pred nadaljnjim onesnaževanjem okolja.

Pahor za TV Slovenija o pomenu papeževega obiska pri Opeki

Afriško apostolsko potovanje

Frančišek je na Madagaskar, ki je ena izmed najrevnejših držav na svetu, v četrtek prispel iz Mozambika. Na Madagaskarju kar tri četrtine prebivalstva živi z manj kot dvema dolarjema na dan. A ta veliki otok je tudi globoko krščanski in ob nestrpnem pričakovanju papeža so ulice prestolnice bogato okrasili.

Papež se je na teden dni dolgem apostolskem potovanju po treh afriških državah v Indijskem oceanu, ki jih večinoma pestijo revščina, politična nestabilnost, podnebne spremembe in posledične naravne katastrofe, najprej ustavil v Mozambiku, z Madagaskarja pa se bo odpravil na turistični Mavricij in se tam zavzel predvsem za mir in socialno pravičnost.

Pedro Opeka, dober prijatelj, dokumentarni film Jožeta Možine