Papež se je sešel z južnosudanskim predsednikom Kiirom (desno). Foto: EPA
Papež se je sešel z južnosudanskim predsednikom Kiirom (desno). Foto: EPA

Frančiškova prednostna naloga v Južnem Sudanu, ki se je leta 2011 osamosvojil od Sudana, je posredovati sporočilo miru in sprave prebivalcem države, ki si še vedno ni opomogla od osamosvojitvene in pozneje državljanske vojne. To je sicer prvi papeški obisk v Južnem Sudanu.

"Tukaj sem romar in molim, da bi v tej dragi deželi, darilu Nila, tekle reke miru, da bi prebivalci Južnega Sudana, dežele velikega obilja, videli, kako cveti sprava in klije blaginja," je papež dejal ob prihodu, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Voditelje države je v govoru, ki ga je imel zatem v predsedniški palači v Džubi, pozval k "novemu začetku" za mir in opozoril, da si jih bo zgodovina zapomnila po njihovih dejanjih. "Proces miru in sprave zahteva nov začetek," je dejal papež in pozval k okrepljenim prizadevanjem za končanje konfliktov v državi.

"Prihodnje generacije bodo bodisi častile vaša imena bodisi zbrisale njihov spomin na podlagi tega, kar počnete zdaj," je dejal zbranim, med katerimi so bili ob predsedniku Kiiru tudi njegov namestnik in tekmec Riek Machar ter diplomati in verski voditelji, poroča AFP.

"Nič več prelivanja krvi, nič več konfliktov, nič več nasilja in medsebojnih očitkov o tem, kdo je odgovoren za to. Ne puščajte ljudi, da še naprej hrepenijo po miru. Ustavite uničenje. Čas je za obnovo," je pozval Frančišek, ki je tudi pozval k omejitvi uvoza orožja. Namesto tega je po njegovem prepričanju treba vzpostaviti zdravstveno politiko, izboljšati infrastrukturo in spodbujati izobraževanje, "da bodo lahko otroci te države vzeli svojo prihodnost v svoje roke".

86-letni poglavar Katoliške cerkve naj bi med obiskom opravil več molitev in mašo na prostem, ki bo po pričakovanjih pritegnila veliko ljudi. Srečal naj bi se tudi z žrtvami spopadov in političnimi ter cerkvenimi voditelji.

Kljub mirovnemu sporazumu iz leta 2018 se namreč v Južnem Sudanu še vedno pojavljajo občasni spopadi med vladnimi in opozicijskimi silami, civilne žrtve pa zahtevajo tudi spopadi med rivalskimi etničnimi skupinami. Od nekaj manj kot 12 milijonov Južnosudancev jih je sicer približno 60 odstotkov kristjanov.

Napad dan pred papeževim prihodom

Dan pred Frančiškovim prihodom se je v Južnem Sudanu zgodil smrtonosni napad. Oboroženi pastirji naj bi v četrtek v povračilnem napadu na rivalsko skupino v okrožju Kajo Keji na jugu države, blizu meje z Ugando, ubili najmanj 21 civilistov, je po navedbah AFP-ja sporočil urad tamkajšnjega okrožnega komisarja.

Canterburyjski nadškof Justin Welby, ki naj bi skupaj s papežem in moderatorjem škotske cerkve Iainom Greenshieldsom pozval k miru v državi, je izrazil zgroženost zaradi napada. "To je zgodba, ki jo prepogosto slišimo v Južnem Sudanu. Znova pozivam k drugačni poti: da se Južni Sudan združi za pravičen mir," je sporočil.

Pred prihodom v Džubo je papež obiskal Demokratično republiko Kongo, ki jo, tako kot Južni Sudan, pestijo nepravičnost, revščina, medetnično sovraštvo in oboroženi spopadi. V Kinšasi je Frančišek pozval k miru in boju proti korupciji, ob tem pa se je srečal tudi z žrtvami spopadov, ki so v DR Kongo razširjeni predvsem na vzhodu države.

To je sicer Frančiškovo 40. apostolsko potovanje v tujino, odkar je leta 2013 postal papež, in njegov peti obisk v Afriki.

Papež Frančišek z jutranjo mašo sklenil tridnevni obisk v Južnem Sudanu
Papež v Južnem Sudanu strog do državnega vodstva