Abune Mathias, šesti patriarh Etiopske pravoslavne cerkve, med razkuževanjem rok v katedrali Svete trojice v Adis Abebi. Etiopski pravoslavci so najštevilčnejša verska skupnost v sicer versko pisani Etiopiji, predstavljajo okoli 40 odstotkov prebivalstva. Foto: AP
Abune Mathias, šesti patriarh Etiopske pravoslavne cerkve, med razkuževanjem rok v katedrali Svete trojice v Adis Abebi. Etiopski pravoslavci so najštevilčnejša verska skupnost v sicer versko pisani Etiopiji, predstavljajo okoli 40 odstotkov prebivalstva. Foto: AP

Videoposnetek etiopskega patriarha, posnet s prenosnim telefonom, je nastal aprila v Etiopiji, od koder je Abune Mathias nagovoril milijone pravoslavcev in mednarodno skupnost. V posnetku je med drugim dejal, da so bili njegovi prejšnji poskusi govora o dogajanju blokirani, poroča Al Džazira.

"Ni mi jasno, zakaj želijo izvesti genocid nad prebivalci Tigraja," je patriarh dejal v amharščini, enem izmed jezikov Etiopije. Naštel je domnevna grozodejstva etiopske vojske in zaveznikov, vključno z množičnimi poboji, prisilnim stradanjem, ropanjem in uničevanjem cerkva.

"Ljudje Tigraja niso krivi. To mora vedeti ves svet," je sporočil in pozval k mednarodnim ukrepom, da bi se dogajanje končalo.

Sorodna novica Videoposnetki naj bi dokazovali poboje etiopske vojske v pokrajini Tigraj

Pričanje patriarha je med obiskom Etiopije posnel njegov dolgoletni prijatelj in vodja humanitarne organizacije s sedežem v ZDA Bridges of Hope (Mostovi upanja), Dennis Wadley. "Izvlekel sem svoj iPhone in mu rekel, da če želi razširiti besedo, lahko to storimo," je Wadley povedal agenciji Associated Press v petek ob vrnitvi v ZDA.

Uradnik Pravoslavne cerkve v Etiopiji je za Al Džaziro potrdil verodostojnost videoposnetka in tudi željo patriarha, da posnetek postane javen.

Gre za eno redkih obtožb proti etiopski vladi glede dogajanja v Tigraju od nekoga na tako visokem položaju v Etiopiji.

Nekdanji etiopski zunanji minister Berhane Gebre-Christos je za Al Džaziro povedal, da imajo besede patriarha v Etiopiji veliko težo. Berhane je sicer tudi pripadnik Ljudske osvobodilne fronte Tigraja (TPLF), ki se v Tigraju bojuje proti vladnim silam.

Vlada TPLF pred volitvami označila za teroristično organizacijo

TPLF je bil nekoč pomemben del etiopske vlade, etiopska vlada pa jih je ta teden označila za teroristično organizacijo. Čez mesec dni so v državi sicer načrtovane volitve.

Sorodna novica Eritrejska vojska se bo umaknila iz etiopske pokrajine Tigraj

V severni pokrajini Tigraj spopadi trajajo že več kot pol leta, od novembra 2020. V spopadih naj bi umrlo več tisoč ljudi. Vlada se je po svojih navedbah odzvala na napad TPLF-ja na vladno oporišče v pokrajini. TPLF zanika, da bi storili prvi napad. Organizacija je zvezno vlado večkrat obtožila diskriminacije proti prebivalcem Tigraja in poskusov centraliziranja moči.

Etiopska vlada pod vodstvom Nobelovega nagrajenca za mir Abiya Ahmeda pravi, da je "zgrožena" nad smrtmi civilistov v Tigraju. Krivdo za spopade valijo na TPLF, ob tem pa trdijo, da se stanje v pokrajini s šestimi milijoni prebivalcev vrača v normalnost.

Pričanja o množičnih pobojih, grobiščih, posilstvih ...

Več prič je sicer poročalo, da so videli razmetana trupla civilistov, izgone prebivalcev Tigraja in posiljevanje žensk od etiopskih in zavezniških sil, vključno s silami iz Eritreje. Nekateri poročajo tudi o zunajsodnih aretacijah.

Pogosta prizorišča pobojev naj bi bile tudi cerkve. Pravoslavni patriarh je v videoposnetku še povedal, da verjame, da so novembra v cerkvi v mestu Axum in okolici pobili 800 ljudi.

Abune Mathis je bil v preteklosti že večkrat kritičen do oblasti v Etiopiji. Leta 1980 je postal prvi cerkveni voditelj, ki je obsodil vladavino etiopske komunistične oblasti. Po podatkih agencije Združenih narodov za begunce je 30 let življenja preživel v izgnanstvu. Etiopsko pravoslavno cerkev vodi skupaj s patriarhom Abunom Merkoriosom, ki se je pred kratkim vrnil iz izgnanstva.