Nova predsednica Tanzanije Samii Suluhu Hassan ima za seboj že 20-letno kariero v politiki. Foto: AP
Nova predsednica Tanzanije Samii Suluhu Hassan ima za seboj že 20-letno kariero v politiki. Foto: AP

61-letna Samii Suluhu Hassan je na predsedniški položaj prisegla v petek na kratki slovesnosti v prestolnici Dar es Salaam. V skladu z ustavo bo nasledila petletni mandat umrlega Johna Magufulija, ki se izteče leta 2025.

Magufuli je bil za svoj drugi predsedniški mandat izvoljen na volitvah oktobra lani, ki so jih zaznamovali očitki o nepravilnostih.

Ženska na vrhu države

Sorodna novica Pri 61 letih umrl predsednik Tanzanije Magufuli

Poleg etiopske predsednice Sahle-Work Zewde, katere vloga je predvsem ceremonialna, je Hassanova trenutno edina ženska na čelu kakšne afriške države, piše BBC.

Rodila se je na Zanzibarju, za njo pa je že več kot 20-letna politična kariera. Na lanskih volitvah jo je Magufuli izbral za svojo podpredsedniško kandidatko.

Ugibanja o vzrokih smrti

Smrt predsednika Johna Magufulija so potrdili v sredo, potem ko se že nekaj časa ni pojavljal v javnosti. Hassanova je sporočila, da je umrl zaradi težav s srcem, a opozicija trdi, da je v resnici umrl zaradi covida-19.

Magufuli je bil eden vidnejših afriških skeptikov glede koronavirusa, za boj proti virusu pa je predlagal molitve in terapije z zelišči, junija lani pa je Tanzanijo razglasil za "prosto covida-19". Posmehoval se je tudi učinkovitosti mask, izražal dvome o testiranju in dražil sosednje države, ki so uvedle ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa.