Abdala Hamdok se je vrnil na položaj premierja. Foto: Reuters
Abdala Hamdok se je vrnil na položaj premierja. Foto: Reuters

"Našo državo bomo vrnili na pravo pot," je ob prihodu v predsedniško palačo, kjer je tudi sedež vlade, dejal premier. Ključna prednostna naloga je po njegovih besedah "ustaviti prelivanje krvi v Sudanu". Dogovor je znova odprl pot k demokraciji, je dodal Hamdok, ki ga je vojska od udara držala v hišnem priporu.

"Dosežen je bil politični dogovor med generalom Al Burhanom, Abdalo Hamdokom, političnimi silami in civilnodružbenimi organizacijami, da se Hamdok vrne na premierski položaj, in o izpustitvi političnih zapornikov," je sporočil posrednik Fadlala Burma, sicer vodja stranke Uma.

Poleg tega dogovor, pri katerem so posredovali akademiki, novinarji in politiki, znova vzpostavlja ustavni, pravni in politični konsenz glede prehodnega obdobja po strmoglavljenju dolgoletnega predsednika Omarja Al Baširja leta 2019.

Al Burhan se je zahvalil Hamdoku in v okviru tranzicijskega procesa napovedal "svobodne in transparentne volitve".

Združeni narodi so pozdravili dogovor, a obenem poudarili "potrebo po varovanju ustavnega reda, da bi ohranili temeljne svoboščine političnega delovanja, svobode govora in mirnega združevanja".

V civilnodružbenem gibanju Sile za svobodo in spremembo, ki je vodilo tudi proteste proti Al Baširju, so medtem zavrnili danes sklenjeni dogovor.

Hamdok je postal "izdajalec"

Hamdok, ki je za številne Sudance veljal za junaka protestniškega gibanja, je zdaj za nekatere postal negativec. "Hamdok je izdal revolucijo," so vzklikali protestniki po oznanitvi dogovora. Sudansko poklicno združenje (SPA), vodilna protestniška skupina, je dogovor označila za "izdajalskega".

Več deset tisoč ljudi se je udeležilo protestov v glavnem mestu Kartum in mestih Omdurman in Bahri. Varnostne sile so nanje streljale solzivec in pravo strelivo, so dejali očividci. 16-letnik je v Omdurmanu umrl zaradi strelne rane, so sporočili zdravniki.

"Hamdok nas je razočaral. Naša edina možnost je ulica," je v Kartumu dejal 26-letni protestnik Omar Ibrahim.

V spopadih z vojsko ubitih najmanj 40 ljudi

Vse od 25. oktobra, ko je vojska prevzela oblast, v Sudanu potekajo množični protesti proti vojaškemu udaru. Vojska je nanje odgovorila z nasiljem, v katerem je bilo doslej ubitih najmanj 40 ljudi. O najvišjem številu žrtev so poročali v sredo, ko je bilo ubitih najmanj 16 protestnikov.

Protesti, na katerih se je zbralo več sto ljudi, so v glavnem mestu Kartum potekali tudi v soboto, v mestu Severni Kartum pa je izbruhnilo nasilje.

Več tisoč protestnikov se je na ulicah Kartuma, Omdurmana, v zvezni državi na vzhodu Sudana Kasala in mestu Atbara na severu zbralo tudi danes. V glavnem mestu je policija proti protestnikom uporabila solzivec.