Protestniki so pozvali k dvema dnevoma državljanske nepokorščine in stavki v znak nasprotovanja vojaškemu udaru, je poročala Al Džazira. Zbiranje in informiranje državljanov je sicer moteno zaradi motenj v telefonskih in internetnih povezavah, poroča Reuters.

Nasprotovanje vojaškemu udaru so izrazile tudi oborožene uporniške skupine, ki so pozvale h koncu izrednih razmer.

Protesti so potekali v prestolnici Kartum, sosednjem mestu Omdurman, mestu Atbara na severu ter Wad Madani na jugu države. V Kartumu se je zbralo več sto ljudi.

Sudanske varnostne sile so posredovale proti protestnikom. Več deset ljudi je bilo aretiranih, množico so skušali razgnati tudi s solzivcem.

Pred ministrstvom za izobraževanje so se zbrali tudi sudanski učitelji, ki nasprotujejo spremembam na vodilnih položajih ministrstva. Sindikat učiteljev je sporočil, da je vojska aretirala okoli 87 ljudi, poroča Al Džazira.

"Organizirali smo tihi protest proti generalu Al Burhanu pred ministrstvom za obrambo. Pozneje je prišla policija in izstrelila solzivec, čeprav smo samo stali na ulici in držali transparente," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal učitelj geografije Mohamed Al Amin.

Protesti so potekali tudi v noči s sobote na nedeljo. Glavno mesto Kartum je bilo danes pred novimi protesti polno zapor.

Na protestih po 25. oktobru umrlo najmanj 14 ljudi

Protesti v Sudanu so se začeli takoj po udaru 25. oktobra, vendar vojska proteste nasilno zatira. Najmanj 14 protestnikov je bilo ubitih in okoli 300 ranjenih, navajajo Centralni odbor sudanskih zdravnikov, je poročala Al Džazira.

V Kartum so medtem prispeli mediatorji Arabske lige, ki bodo na pogajanjih skušali doseči preboj za konec politične krize. Sudanska državna televizija je poročala, da se je vodja udara, general Abdel Fatah Al Burham sešel z njimi. Sešli so se tudi z zaprtim civilnim premierjem Abdalo Hamdokom. Arabska liga je predtem vse strani v Sudanu pozvala, naj se držijo demokratične tranzicije.

Vodja udara: Ne bom sodeloval v vladi po prehodnem obdobju

Al Burham je medtem sporočil, da ne bo sodeloval v nobeni vladi po prehodnem obdobju, je poročal Reuters. Zanikal je odgovornost vojske za smrti protestnikov. "Sudanska vojska ne ubija državljanov, preiskovalni odbori preučujejo, kaj se je zgodilo," je dejal.

Vojska 25. oktobra razpustila civilni del prehodne vlade

Kot je poročal BBC, kaže, da se širi podpora civilnemu premierju Abdalu Hamdoku, ki ga je vojska med udarom pridržala in je zdaj v hišnem priporu. Foto: EPA
Kot je poročal BBC, kaže, da se širi podpora civilnemu premierju Abdalu Hamdoku, ki ga je vojska med udarom pridržala in je zdaj v hišnem priporu. Foto: EPA

Vojska je 25. oktobra pod vodstvom generala Al Burhama izvedla državni udar, razpustila civilni del prehodne vlade, aretirala civilne voditelje in razglasila izredne razmere. Civilni premier Hamdok ostaja v hišnem zaporu, vojska pa od njega zahteva sodelovanje, je poročal BBC.

Vojska je po udaru takoj prekinila tudi delo posebnega odbora v okviru prehodne vlade, katerega namen je bil zaseči sredstva, ki naj bi jih ukradli vplivni posamezniki v prejšnjem režimu odstavljenega Al Baširja.

Med aretiranimi v udaru je tudi eden višjih uslužbencev odbora Važdi Saleh, ki je pred nekaj meseci hvalil delo odbora in zagotavljal, da prejšnjemu režimu ne bo uspelo zatreti revolucije.

Predstavnica odstavljene prehodne vlade: "Ne morejo nas vseh ubiti."

Prebivalci različnih sosesk v Kartumu čakajo na razplet, ali lahko napeta pogajanja za zaprtimi vrati razrešijo politične razmere v državi.

"Ni druge poti kot dialog in pogajanja," meni Sulejma Elkalifa, ki je bila v prehodni vladi zadolžena za zaščito žensk in otrok pred nasiljem. Ob tem pa dodaja, da so ljudje zdaj "odločnejši in politično bolj ozaveščeni". "Po 30 letih vojaške diktature se ne bomo predali. Mladina predstavlja več kot 50 odstotkov te države in jasno je, da ne želimo te vlade. Ne morejo nas vseh ubiti. Ne morejo ubiti teh sanj," je dejala.

BBC je govoril z nekaj ljudmi, ki se kot žrtve vojaškega zatiranja protestov zdravijo v zasebni bolnišnici v Kartumu. 18-letni študent Muhajed Faisal je bil na nedavnem protestu dvakrat ustreljen v nogo. Kot je dejal, vojska ni izstrelila opozorilnih strelov, ampak so vojaki začeli streljati v ljudi. "Vojaki so kot živali. Mogoče so živali boljše," je dejal. Faisal vztraja, da jim vojska ne bo vladala.

Na sosednji postelji leži 54-letni krojač Jair Mohamed Ali Abdula, ki se je prav tako udeležil protestov po udaru. Kot je dejal, so ga vojaki namerno povozili blizu mednarodnega letališča, nato pa so ga še pretepli s palicami. Dejal je, da je na protestu zahteval le "svobodo, mir in pravico". Če vojska tega ne more zagotoviti, naj vojaki snamejo uniforme in naj oblast prepustijo tistim, ki to lahko zagotovijo.