Cepljenje proti otroški paralizi v Pakistanu. Foto: EPA
Cepljenje proti otroški paralizi v Pakistanu. Foto: EPA

Pričakovati je, da bo Afriška regionalna komisija za certificiranje (ARCC), neodvisno telo, ki ga je ustanovila Svetovna zdravstvena organizacija, štiri leta po zadnjem zaznanem primeru divjega virusa otroške paralize na severu Nigerije razglasila, da so bolezen na tej celini izkoreninili. Kot poroča BBC, je zdaj imunih več kot 95 odstotkov prebivalcev Afrike, kar je eden od pogojev, da se lahko razglasi izkoreninjenje.

Gre za sklepni korak v kampanji za cepljenje in nadzor otrok v nigerijski zvezni državi Borno, kjer so ugotovili zadnje primere bolezni, ki povzroča nepopravljivo paralizo in v nekaterih primerih tudi smrt.

"Gre za velik podvig, navdušujočo vztrajnost, potem ko smo že mislili, da smo že na tej točki, pa se je izkazalo, da je prišlo do preobrata," je dejala regionalna direktorica Svetovne zdravstvene organizacije za Afriko Matshidiso Moeti. Kot je pojasnila, je organizacija odigrala osrednjo vlogo v okviru globalne iniciative za izkoreninjenje otroške paralize. Med ključnimi dejavniki, ki so privedli do uspešnega izkoreninjenja, je navedla izboljšan nadzor, uspešno soočenje z visoko stopnjo skepticizma glede cepljenja, ki je privedlo tudi do več napadov na zdravstvene delavce, ki so se končali s smrtjo, ter vključitev preživelih v zdravstvene ekipe. "Rada bi se poklonila vsem preživelim, ki so se vključili v boj proti divji otroški paralizi, ki so pomagali s tem, da so širili svoje izkušnje in posledice, ki jih ima bolezen na njihovo življenje."

Infektolog Marko Pokorn o otroški paralizi

Leta 1996 je bilo zaradi otroške paralize prizadetih 75.000 otrok v Afriki. Kot poroča Guardian, se v 16 državah sicer spopadajo z manjšim izbruhom bolezni, ki je posledica cepljenja, gre za primere, ki se pojavijo v skupnostih, kjer ni zadostne imunosti.

Po vsem svetu se je število primerov divjega virusa otroške paralize iz 350.000 leta 1988 zmanjšalo na 33 leta 2018, navaja Guardian.

V Nigeriji je leta 2013 močno odmeval napad, v katerem so oboroženi moški, ki naj bi bili člani Boko Harama, ubili devet žensk, ki so otroke cepile proti otroški paralizi v Kanuju na severu države. V tej regiji je bilo skupno ubitih najmanj 67 zdravstvenih delavcev, številni drugi so bili ugrabljeni ali poškodovani. Otroška paraliza, ki ima tri tipe, običajno prizadene otroke, stare do pet let, v nekaterih primerih lahko pride do nepopravljive paralize. Cepljenje proti bolezni predstavlja dosmrtno zaščito. Za samo bolezen sicer ni zdravila.

Bolezen je zdaj prisotna le še v Afganistanu in Pakistanu, poroča BBC.