Zlorabe so neopravičljive, je dejal vodja WHO-ja. Foto: EPA
Zlorabe so neopravičljive, je dejal vodja WHO-ja. Foto: EPA

Zlorabe, med katerimi je tudi devet obtožb o posilstvu, so zakrivili tako domači kot tuji delavci med letoma 2018 in 2020. Spolno zlorabo je prijavilo več kot 50 žensk v DR-ju Kongo.

Komisija je govorila z več deset ženskami, ki trdijo, da jim je bilo ponujeno delo v zameno za spolni odnos. Preiskava je pokazala, da je 21 od 83 domnevnih storilcev delalo za WHO.

Humanitarni delavci naj bi pri domačinkah svoje hoteli doseči s plačevanjem pijač, "lovili" so jih v bolnišnicah, jih silili v spolni odnos. Dve sta zanosili, poroča BBC.

WHO je sporočil, da so že odpustili štiri ljudi, ki so še delali pri njih, organizacija pa napoveduje nove ukrepe.

Generalni direktor WHO-ja Tedros Adhanom Ghebreyesus je v odzivu na vsebino 35-stranskega poročila dejal, da je "neopravičljiva". Žrtvam in preživelim zlorabe se je opravičil.

"Žal mi je zaradi tega, kar so vam storili ljudje, zaposleni pri WHO-ju, ki naj bi vam služili in vas ščitili," je dejal. Kot je dodal, je zanj prioriteta, da bodo krivci odgovarjali.

Odgovornost na koncu nosi on, je dejal. Napovedal je pregled celotne strukture WHO-ja in kulture v organizaciji.

Žrtvam se je opravičila tudi direktorica WHO-ja za Afriko Matshidiso Moeti.

Komisija je dejala, da je odkrila "jasne strukturne pomanjkljivosti in nepripravljenosti obvladovati tveganja spolnega izkoriščanja in zlorab", piše v poročilu. Razlog za to je bila delno tudi osredotočenost na izkoreninjenje ebole, še ugotavlja poročilo. V DR Kongu je zaradi izbruha ebole umrlo več kot 2000 ljudi. Izbruh naj bi se končal junija lani.

Humanitarni delavci v DR Kongu zlorabljali ženske in dekleta