Sprehod v zimbabvejski prestolnici Harare. Foto: EPA
Sprehod v zimbabvejski prestolnici Harare. Foto: EPA

Afrika z 1,3 milijarde prebivalcev predstavlja 16,7 odstotka svetovne populacije. 2.012.000 okužb ob tem predstavljata le štiri odstotke vseh okužb po svetu. Na vsakih 10.000 prebivalcev pa v povprečju potrdijo le 15 okužb.

Na celotni celini je umrlo 48.000 bolnikov s covidom-19. Stopnja smrtnosti bolnikov s covidom-19 je na drugi strani v Afriki skoraj 2,4-odstotna, s čimer je tretja najvišja za Latinsko Ameriko in Bližnjim vzhodom. Najvišjo smrtnost bolnikov s covidom-19 so zaznali v Sudanu (7,8-odstotna), Čadu (6,3-odstotna) in Egiptu (5,8-odstotna).

Manjše število okužb in smrtnih žrtev kot v preostalih delih sveta naj bi bilo posledica več dejavnikov. Najočitnejši je sorazmerno manjše število testiranj. Vzrok za nižje skupno število smrtnih žrtev pa naj bi bila tudi nižja povprečna starost prebivalstva.

Pandemija covida-19 je sicer celino dosegla pozneje, zato so imele zdravstvene oblasti več časa za pripravo dodatnih bolnišnic in dobavo kisika ter medicinskih ventilatorjev. Številne afriške države pa imajo ob tem tudi izkušnje z epidemijami drugih nalezljivih bolezni – ebola je med letoma 2013 in 2016 ubila okoli 11.000 ljudi v zahodni Afriki.

DR Kongo je prav danes prvič po treh letih razglasil konec izbruha ebole, enajstega v zgodovini države. V državi že 48 dni niso potrdili nobenega novega primera okužbe, poroča Guardian.

Skupno so od 1. junija potrdili 119 primerov okužbe in 55 smrtnih žrtev, še pri 11 primerih pa sumijo na okužbo, kažejo podatki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). V državi so ob številnih konfliktih in spopadih uspeli cepiti okoli 40.000 ljudi.

Med pandemijo koronavirusne bolezni 19 so v državi potrdili 12.000 okužb in 322 smrtnih žrtev.

AI: Sirske bolnišnice zaradi pomanjkanja zavračajo covidne bolnike

Organizacije za človekove pravice opozarjajo na širjenje okužb z novim koronavirusom v Siriji, kjer je zdravstvena oskrba zaradi trajajoče devetletne vojne zelo oslabljena. Amnesty International navaja, da morajo zaradi pomanjkanja bolnišnice zavračati covidne bolnike.

Uradni podatki kažejo, da so do zdaj v državi potrdili 6.700 okužb. Sirski observatorij za človekove pravice na podlagi "zanesljivih zdravniških virov na območjih pod nadzorom režima v Damasku" poroča, da je v državi več kot 60.000 okužb. Zaradi vsesplošnega zdravstvenega pomanjkanja izvajajo malo testiranj.

Zdravniki pred bolnišnico v Idlibu. Po navedbah WHO-ja v od vojne prizadeti državi deluje le polovica bolnišnic, četrtina trpi pomanjkanje delavcev in opreme. Foto: EPA
Zdravniki pred bolnišnico v Idlibu. Po navedbah WHO-ja v od vojne prizadeti državi deluje le polovica bolnišnic, četrtina trpi pomanjkanje delavcev in opreme. Foto: EPA

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) navaja, da v državi deluje le okoli polovica bolnišnic. V četrtini bolnišnic ob tem primanjkuje osebja, opreme in zdravil. Amnesty International opozarja, da so javne bolnišnice prisiljene zavračati bolnike zaradi pomanjkanja postelj, kisikovih jeklenk in medicinskih ventilatorjev.

Nekateri prebivalci so bili zato prisiljeni sami najeti kisikove jeklenke in ventilatorje po izredno visokih cenah. Zaradi pomanjkanja v zdravstvu in ker ni transparentnih informacij ter učinkovitih testiranj, je ogroženih na tisoče življenj.

Uradni podatki ob tem še navajajo, da je od začetka pandemije okrevalo 17.250 ljudi, umrlo pa je 3220 bolnikov s covidom. Primere okužb in smrti so ugotovili v vseh pokrajinah, večino v Alepu, Damasku in Rif Dimašku.

V vojni, ki traja od leta 2011, je umrlo več kot 380.000 ljudi, svoje domove pa jih je bilo prisiljeno zapustiti več kot 12 milijonov oziroma več kot polovica prebivalstva. V tujino jih je odšlo 5,5 milijona.

  • V ZDA zdravniki svarijo pred druženjem ob zahvalnem dnevu

V ZDA je v torek s covidom-19 umrlo 1707 ljudi, kar je največ od maja, kažejo podatki ameriške Univerze Johnsa Hopkinsa. Do zdaj so v ZDA potrdili skoraj 11,4 milijona okužb z novim koronavirusom in 249.000 mrtvih, kar je največ med vsemi državami na svetu.

V torek so v enem dnevu v ZDA našteli 161.900 okužb. Te že dva tedna zapored redno presegajo 100.000. Položaj bi se lahko še poslabšal zaradi zahvalnega dneva, ki ga bodo praznovali prihodnji teden, saj bodo ljudje potovali k svojim družinam na praznične pojedine.

Zdravstveni strokovnjaki svarijo pred tem in priporočajo druženje le v krogu družine, vendar se bojijo, da številni tega verjetno ne bodo upoštevali.

Zdravniki pozivajo Trumpa, naj sodeluje z Bidnom

Ameriški zdravniki so pozvali predsednika Donalda Trumpa, naj z naslednikom Joejem Bidnom deli vse potrebne podatke, da bodo lahko v državi rešili več življenj in ohranili delujoč zdravstveni sistem, poroča Guardian.

Prihodnji vodja Bidnove ekipe Ron Klain je prejšnji teden dejal, da si želijo čimprejšnjega dostopa do podatkov službe za nacionalno varnost v povezavi s covidom-19, da bodo lahko pripravili ustrezno strategijo. Vodja Bidnove ekipe za boj proti novemu koronavirusu, Vivek Murthy, pa je dejal, da njegova ekipa ni imela možnosti debate o pandemiji z uradniki trenutne administracije.

  • Južna Avstralija se po novih primerih okužbe zapira za šest dni

Avstralska zvezna država Južna Avstralija se je po prvih lokalnih prenosih okužbe z novim koronavirusom po sedmih mesecih odločila za strogo zaprtje. "Od polnoči se naša zvezna država ustavlja za šest dni," je sporočil premier Steven Marshall.

V zvezni državi z 1,7 milijona prebivalcev so v zadnjih tednih potrdili 22 novih primerov novega koronavirusa. Vsi so povezani z okužbo na severu tamkajšnje prestolnice Adelajde. Za šest dni se zato zapirajo vse restavracije, bari in univerze. Ljudje lahko domove zapustijo le enkrat na dan za športne dejavnosti, po nakupih pa gre lahko samo en član gospodinjstva. Tisti, ki ob začetku karantene niso v domačem kraju, morajo do konca zaprtja države ostati, kjer so, je pojasnil vodja policije Grant Stevens.

Skoraj vse avstralske zvezne države in teritoriji so Južno Avstralijo že na začetku tedna razglasili za žarišče novega koronavirusa in uvedle omejitve potovanj. Tako je za tiste, ki prihajajo iz Južne Avstralije, v drugih delih države obvezna 14-dnevna karantena. V Avstraliji s 25 milijoni prebivalcev so do zdaj potrdili okoli 27.700 primerov okužbe z novim koronavirusom, umrlo je 900 bolnikov s covidom-19.

V prestolnici Južne Avstralije nastajajo dolge vrste čakajočih na testiranje. Foto: Reuters
V prestolnici Južne Avstralije nastajajo dolge vrste čakajočih na testiranje. Foto: Reuters
  • Na Japonskem že tretji val epidemije?

Prvič od izbruha epidemije je število okuženih na Japonskem preseglo 2000 primerov. Tudi prestolnica Tokio, ki namerava prihodnje leto gostiti olimpijske igre, je danes poročala o rekordnih 493 novih okužbah v zadnjem dnevu, zaradi česar naj bi mestni svet Tokia izdal najvišje opozorilo.

Strogih omejitev gibanja, kot veljajo v Evropi ali drugih državah, na Japonskem ni. Tudi Mednarodni olimpijski komite (MOK) se kljub pandemiji ni odpovedal načrtom za pripravo olimpijskih iger. Strokovnjaki porast okužb pripisujejo tretjemu valu okužb.

Na Japonskem so do zdaj potrdili 122.000 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 1930 covidnih bolnikov.