Foto: Reuters
Foto: Reuters

Protesti so v petek pozno zvečer izbruhnili v več delih Libije, med drugim v glavnem mestu Tripolis, Bengaziju na vzhodu in mestu Misrati na zahodu.

A najhuje je bilo v vzhodnem mestu Tobruk, kjer so zažgali dele zgradbe, so povedale priče. Na posnetkih na družbenih omrežjih je bilo med drugim videti buldožer, ki je zapeljal v vrata parlamenta.

Protestniki so med drugim pozivali k razpustitvi obeh konkurenčnih vlad v Libiji, ki sta med seboj sprti že dalj časa. Pozvali so tudi k izvedbi nacionalnih volitev in odpravi hudega pomanjkanja električne energije v državi.

Posebna odposlanka ZN-a za Libijo Stephanie Williams je pozvala k miru in dejala, da so dejanja, kot je vdor v parlament, "popolnoma nesprejemljiva".

Nemiri vse od usmrtitve Gadafija

V Libiji vladajo nemiri vse od leta 2011, ko je bil strmoglavljen dolgoletni voditelj države Moamer Gadafi. Za oblast se trenutno potegujeta dva predsednika vlade.

Parlament s sedežem na vzhodu države je marca potrdil novo vlado, ki jo vodi Fathi Bašaga in predstavlja izziv začasni, toda mednarodno priznani vladi Abdula Hamida Dbeiba, ki jo podpira tudi vplivni general Kalif Haftar, ki je v letih 2019–2020 napadel Tripolis.

Pogovori med rivalskimi libijskimi oblastmi, ti so ta teden potekali v Ženevi pod okriljem Združenih narodov, o pravilih izvedbe dolgo pričakovanih volitev v tej državi niso prinesli rešitev. V osrčju spora ostaja vprašanje, kdo lahko kandidira na predsedniških volitvah.