Kljub najslabšemu izidu na volitvah ANC pod vodstvom Ramaphose ostaja največja stranka v državi in ​​bo imel v parlamentu 159 od 400 poslancev. Foto: Reuters
Kljub najslabšemu izidu na volitvah ANC pod vodstvom Ramaphose ostaja največja stranka v državi in ​​bo imel v parlamentu 159 od 400 poslancev. Foto: Reuters

Nekdanje osvobodilno gibanje, ki ga je nekoč vodil prvi predsednik Južne Afrike Nelson Mandela, je samostojno vladalo državi zadnja tri desetletja od konca apartheida in prvih volitev leta 1994. A na tokratnih volitvah je ANC osvojil 40 odstotkov, zato za sestavo vlade potrebuje podporo drugih strank.

"Strinjali smo se, da povabimo politične stranke k oblikovanju vlade narodne enotnosti kot najboljše možnosti za napredek naše države," je na novinarski konferenci po dolgotrajnih pogovorih vodstva stranke v četrtek zvečer naznanil Ramaphosa.

Vodja ANC-ja in predsednik države je dejal, da so slišali pritožbe ljudi, zato je pozval k nacionalnemu dialogu za ponovno vzpostavitev socialne povezanosti. "Pri vzpostavljanju vlade narodne enotnosti se bomo opirali na izkušnje, ki jih poznajo Južnoafričani in ki so dobro služili naši državi v času velikih težav," je pojasnil 71-letni Ramaphosa.

ANC meri na sodelovanje s široko skupino opozicijskih strank, od skrajne desnice do skrajne levice.

Njegovi pogajalci so se sicer po besedah Ramaphose že pogovarjali s predstavniki več strank, vključno z levičarsko Borci za gospodarsko svobodo (EFF), konservativno Stranko svobode Inkatha (IFP), desnosredinskim Demokratičnim zavezništvom (DA) in protimigrantskim Domoljubnim zavezništvom (PA). Ni pa še jasno, ali so stranke privolile v sodelovanje.

Vprašanje ostaja populistična stranka uMkhonto we Sizwe (MK), ki je dosegla tretje mesto in jo je šele pred pol leta ustanovil nekdanji predsednik države Jacob Zuma. MK je do zdaj zavračal sodelovanje z ANC-jem, dokler ga bo vodil Ramaphosa, ki je nasledil Zumo na čelu države, potem ko je moral ta odstopiti zaradi obtožb o korupciji.

V četrtek so iz MK-ja sporočili, da so navezali stik z ANC-jem, čemur naj bi sledilo tudi srečanje med predstavniki obeh strank.

Zuma odkrito sovraži Ramaphoso, zato je MK kot pogoj za sodelovanje v vladi zahteval njegov odhod s čela ANC-ja, kar pa so njegovi nekdanji strankarski kolegi odločno zavrnili. Foto: Reuters
Zuma odkrito sovraži Ramaphoso, zato je MK kot pogoj za sodelovanje v vladi zahteval njegov odhod s čela ANC-ja, kar pa so njegovi nekdanji strankarski kolegi odločno zavrnili. Foto: Reuters

Velike razlike v politikah strank

Demokratično zavezništvo, ki je na volitvah zasedlo drugo mesto, je v sredo sporočilo, da nima namena vstopiti v vlado, v kateri bi bila tudi MK in EFF. V petek so nato v stranki povedali, da je široko povabilo ANC-ja strankam za oblikovanje vlade narodne enotnosti še dodatno zapletlo zadeve, a zdaj čakajo na več podrobnosti predloga.

"Ostajamo zavezani procesu, vendar je široko povabilo vsem stranem, da postanejo del vlade narodne enotnosti, namesto da bi ga omejili na stranke, ki so zavezane naši trenutni ustavni ureditvi, pravni državi in ​​socialno-tržnemu gospodarstvu, nedvomno zapletlo zadeve," je za Reuters povedal tiskovni predstavnik DA-ja Werner Horn.

Vključitev podjetništvu naklonjenega DA-ja bi pozdravili predvsem finančni trgi, a veliko manj podporniki ANC-ja, ki stranko vidijo kot predstavnico premožnejše belske manjšine. Po drugi strani bi volivci ANC-ja bolje sprejeli sodelovanje z MK-jem in EFF-jem, a vprašanje, kako bi to vplivalo na gospodarstvo, saj obe stranki zagovarjata nacionalizacijo rudnikov in zaseganje zemlje brez odškodnin.

Stranke so pod časovnim pritiskom za sklenitev dogovora, saj mora novoizvoljeni 400-članski južnoafriški parlament v 14 dneh po objavi končnih izidov oblikovati vlado in izvoliti predsednika države.