Mozambiški otroci. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Mozambiški otroci. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Grozodejstva v provinci Cabo Delgado naj bi bila le zadnja v nizu islamističnega terorja, v katerem je bilo ubitih že na tisoče ljudi, 670.000 pa jih je moralo zapustiti svoje domove – skoraj sedemkrat toliko kot pred letom dni.

Mozambik. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Mozambik. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Iz organizacije Save the Children so sporočili, da so opravili pogovore z begunskimi družinami in preživelimi, ki so opisali "grozljive prizore", med drugim so morale matere opazovati, kako jim pred njimi pobijajo mladoletne sinove.

V nekem primeru se je nemočna ženska skrila s svojimi tremi otroki, medtem ko so uporniki pokončali njenega četrtega otroka, starega komaj 12 let.

"Tisto noč so napadli našo vas in požgali domove. Ko se je vse skupaj začelo, sem bila doma s svojimi štirimi otroki. Skušali smo zbežati v gozd, a so prijeli mojega najstarejšega sina in ga obglavili," je povedala 28-letna mati. "Ničesar nismo mogli, saj bi sicer pokončali še nas."

V nekaterih primerih so nemočne mame spremljale poboje svojih otrok. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
V nekaterih primerih so nemočne mame spremljale poboje svojih otrok. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Neka druga mati, stara 29 let, je povedala, da so oboroženi moški ubili njenega 11-letnega sina.

Sorodna novica Foto: Mozambik, še neokrnjeni raj na Zemlji

Stanje vse slabše

V Cabo Delgadu, skrajno severni provinci Mozambika, je skrajni islamizem, povezan z Islamsko državo (IS), v vzponu že od leta 2017, a se je stanje dramatično poslabšalo v zadnjem letu.

Obglavljanja so bila sicer vedno modus operandi islamskih skrajnežev, a lani so uporniki s pomočjo vojske začeli zasedati ključna mesta, zaostrovali pa sta se tudi brutalnost in razsežnost napadov in množičnih pobojev.

Aprila so tako skrajneži v vasi Xitaxi naenkrat ubili 52 ljudi.

ZDA pošiljajo logistično pomoč

Skupno je bilo v nasilju na obeh straneh ubitih skoraj 2.700 ljudi, od tega 1.312 civilistov, navajajo pri analitični skupini ACLED, ki dokumentira politično nasilje.

Skupno je bilo v nasilju na severu ubitih skoraj 2.700 ljudi. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Skupno je bilo v nasilju na severu ubitih skoraj 2.700 ljudi. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

ZDA so prejšnji teden mozambiške islamiste zaradi njihovih povezav z IS-jem, ki naj bi segale v leto 2018, razglasile za teroristično organizacijo. IS je odgovornost za svoj prvi napad v Cabo Delgadu prevzel junija 2019.

Mozambik: Islamski skrajneži obglavljali otroke

Z ameriškega veleposlaništva v Mozambiku so v ponedeljek sporočili, da bodo ameriške posebne sile dva meseca usposabljale mozambiške marince, oskrbeli pa jih bodo tudi z medicinsko in komunikacijsko opremo.

Organizacija Amnesty International je ta mesec sporočila, da so vojne zločine zagrešile vse strani v konfliktu, pri čemer naj bi bile tudi vladne sile odgovorne za zlorabe nad civilisti, kar vlada zanika.

Chance Briggs, direktor organizacije Save the Children za Mozambik, je dejal, da so jih navedbe o napadih na otroke "pretresle do obisti". "Naše osebje so zgodbe mater o trpljenju, ki so mu bile priča, do solz pretresle," je povedal.