Pogled na lagunsko plitvino okoli rajskega otoka Inhambane na jugu Mozambika. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Pogled na lagunsko plitvino okoli rajskega otoka Inhambane na jugu Mozambika. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Edina 'asfaltirana' cesta v državi - termin, ki ga je očitno treba vzeti zelo široko. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Mozambik - podoba prave Afrike. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Dolgoletna državljanska vojna je pustila globoke sledi na državi in njenih prebivalcih. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Turizem je še v povojih, a nastavki so pravi. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Otroci, neobremenjeni s preteklostjo, so do tujcev najbolj zaupljivi. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Sušeni rakci - eden od načinov zaslužka v revnem Mozambiku. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Spite v slamnatih kočah pod kokosovimi palmami, dneve pa preživljate na beli peščeni plaži in se potapljate z morskimi psi kitovci. To je Mozambik, afriška država, ki se po 15-letni državljanski vojni odpira turizmu.
Naj vas razrita, edina "asfaltirana" (ta izraz je treba vzeti zeeeelo široko) cesta v prostrani državi ob Indijskem oceanu, ne odvrne, da se ne bi podali po njej na dolgo romanje do mozambiških lepot.
Danes je krvava vojna, ki je Mozambik med letoma 1977 in 1992 spremenila v klavnico, stvar preteklosti (čeprav vas nanjo spomni revščina, podrte kolonialne vile in rahla nezaupljivost prebivalcev) in država postaja prava meka za avanturistične popotnike, ki iščejo še neskomercializirane tropske raje.
Prihodnost leži v Mozambiku
Mozambik, ki ima hkrati oznako "najmanj razvite države" sveta in "najhitreje rastočega afriškega gospodarstva", je nedvomno popolna izbira, ki se jo splača izkoristiti zdaj, saj kar slutite, da bi znala nekdanja portugalska kolonija v nekaj letih postati afriška turistična kolonija številka 1.
Ima namreč vse nastavke: na eni strani prekrasne plaže in topel ocean, ki ponuja številne vodne dejavnosti (deskanje, potapljanje, kajak po lagunah, plavanje z delfini in nenevarnimi morskimi psi kitovci), na drugi strani podoba "prave" Afrike - rdeče blatne poti se vijejo med zelenimi polji, posutimi s kočami iz slame, ob katerih rastejo papaje in kokosove palme.
Zanimivi "hakeljc", ki bi utegnil rešiti obalni Mozambik pred prehitro pozidavo? Zemlja je na prodaj (južnoafriški vlagatelji so že pokupili večino, afriške potovalne revije pa so polne člankov o tem, kako kupiti zemljo v Mozambiku), a kokosove palme niso - te namreč pripadajo domačinom.
"Neuradno zakonito"
Pot iz miniaturne kraljevine Svaziland prek mozambiške prestolnice Maputo na skrajnem jugu
države se do Praie de Tofo, ene najlepših in najbolj priljubljenih obalnih lokacij Mozambika, zavleče v precej mučno celodnevno potovanje.
Na meji na vizum čakate kaki dve uri, menjava denarja iz južnoafriških randov v mozambiške meticale pa je videti tako, da takoj za mejo (dobesedno pred očmi carinikov) v kombi skoči "cash man", ki nato vsakemu potniku posebej izplača želeno valuto. "Uradno je nezakonito, neuradno pa zakonito," nam zatrdijo v Svazilandu.
Prej omenjeno cesto še vedno gradijo, luknje so orjaške in vas pretresejo kot na rodeu, tropska vročina neznosna, vožnja čez mesta kaotična (mešanje raztresenih tovorov, pokvarjenih vozil, trgovcev in živine), na poti pa vas skoraj na vsake 10 prevoženih kilometrov ustavi policija.
Dom korupcije
Ta je v Mozambiku zgodba zase - tukajšnji možje postave veljajo za ene najbolj koruptivnih in podkupljivih na črni celini (kar v deželi, kjer je korupcija najhujša na svetu, pove veliko) in ko vas ustavijo, ni dvoma - plačali boste, razen če si želite poti na policijsko postajo in "zabave" z afriškim pravosodnim sistemom.
Če niste zagrešili ničesar, si bodo razlog izmislili (denimo - nosite japonke), če ste zagrešili tisto, česar vas obtožujejo (denimo kajenje trave), vas bodo najprej preplašili z grožnjami 12 let v zaporu, nato bodo kazen ob pogledu na polno denarnico zmanjšali na 12 minut - obtoženemu so ob tem celo vrnili travo.
Raj nad in pod vodo
A ko preživite vse to, vas na koncu poti čaka Praia do Tofo ali Plaža Tofo.
Ta leži pol ure vožnje stran od starega kolonialnega mesta Inhambane in naglo postaja turistično srce Mozambika. Kilometri in kilometri bele peščene plaže ob Indijskem oceanu, slamnati bungalovi, opremljeni zgolj s škripajočimi posteljami pod mrežami za komarje (Mozambik leži v malaričnem področju), kokosove palme, tropske lagune, aromatični domači rum (tipotinto) po evro za pol litra, (izjemno vsiljivi in vztrajni) otroški trgovci z zapestnicami iz školjk in potiskanimi mozambiškimi torbicami ...
In atrakcija številka 1: potapljanje z morskimi psi kitovci, "največjo ribo v morju", kot nam jih predstavi ameriški lastnik centra za vodne športe v Tofoju. Mozambik je ena od redkih držav na svetu, kjer lahko vidite to čudovito orjaško ogroženo živalsko vrsto, ki je v nasprotjiu z drugimi morskimi psi človeku popolnoma nenevarna, saj se prehranjuje s planktonom. Možnost, da vidite morskega psa kitovca na enem od oceanskih safarijev, ki jih prodajajo v Tofoju, je 87-odstotna.
In plavanje z njimi je ena najbolj nadrealističnih in lepih izkušenj, kar jih lahko doživite. Ko enkrat preživite splavitev čolna s polno hitrostjo iz orjaških oceanskih valov, seveda.
Pod kokosovimi palmami, sredi lagune
Če želite veličastnost tropske narave združiti s kulturno komponento, je obvezen izlet s kajakom prek lagune do Isla de Inhambane, enega izmed treh otokov v inhambanski laguni.
Sončne opekline in zametki sončarice (sonce je tu ubijalsko) so majhna cena za obisk popolnoma nerazvitega otoka s približno 800 prebivalci, na katerem vam plemenski poglavar postreže s tistim, kar so otoški možje pač nalovili tisti dan.
Izjemno prvinsko zgrajene in praktično neopremljene šola, dve cerkvi in bolnišnica so edine zidane stavbe na otoku, kjer ljudje bivajo v nizkih slamnatih kočah pod kokosovimi palmami. Preživljajo se z v glavnem z ribolovom in med kočami so razpete ribiške mreže, za kočami pa se kupi kokosovih lupin mešajo z lupinami rakov in školjkami.
Podoba raja? Na trenutke se res zdi tako. Še zlasti okoli 18. ure, ko peklensko vroče sonce zaide, sediš na leseni terasi ene od koč, nad tabo osupljivo zvezdnato nebo, pred tabo pa bučanje oceanskih valovov in zelo izvirna "vremenska postaja" - na verižici viseč pološčen
kokosov oreh s pripisom:
Vremenska napoved:
Če je kokos vroč: sončno.
Se giblje: vetrovno.
Je moker: deževno.
Ga ni: megleno.
Je pod vodo: cunami.
V spodnji galeriji nekaj podob južne polovice Mozambika - njegovih plaž in mestnega utripa (za povečavo klikni na sliko).