Dekleta v kraju Jangebe v Zamfari, ki so februarja pobegnila pred napadom tolpe na šolo, v katerem so bile ugrabljene številne šolarke. Foto: EPA
Dekleta v kraju Jangebe v Zamfari, ki so februarja pobegnila pred napadom tolpe na šolo, v katerem so bile ugrabljene številne šolarke. Foto: EPA

Oborožena tolpa je 8. junija ugrabila sto moških, žensk in otrok iz vasi Manawa in jih odvedla v skrivališče v gozdu, kjer so jih zadrževali 42 dni.

Izpuščeni talci bodo morali zdaj opraviti zdravniške preglede, preden se bodo vrnili k svojim družinam, je sporočil predstavnik policije v pokrajini Zamfara.

Dopisnik Al Džazire iz Nigerije Ahmed Idris poroča, da 24 ljudi še zmeraj niso evakuirali zaradi njihovega zdravstvenega stanja. Številni ugrabljeni so ranjeni.

Izpustitev talcev je bila po navedbah policije "brezpogojna", ugrabitelji pa niso pridobili finančnih ali materialnih koristi, poroča Al Džazira. Vir blizu pogajanj med vlado, policijo in ugrabitelji je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal, da so ugrabitelji privolili v izpustitev po zagotovilu, da jih ne bodo kazensko preganjali.

Ugrabiteljske tolpe v gozdu Rugu

Na območju severozahodne in osrednje Nigerije so v zadnjih letih dejavne tolpe, ki so sprva ugrabljale živino ter sežigale in ropale domove, v zadnjem času pa so se začele osredotočati na ugrabljanje ljudi, predvsem šolark, in zahteve po odškodnini. Talce, za katere ne dobijo zahtevane odškodnine, običajno ubijejo, poroča Al Džazira.

Poleg tega napade izvaja tudi islamistična skupina Boko Haram.

Ugrabiteljske tolpe delujejo v taborih v prostranem gozdu Rugu, ki se razteza v zveznih državah Zamfara, Kacina in Kaduna v Nigeriji ter tudi v sosednjem Nigru.