Protestniki in vojaki skupaj na ulicah. Foto: Reuters
Protestniki in vojaki skupaj na ulicah. Foto: Reuters

Vojska bo ohranjala "mir, red in varnost" v celotnem Sudanu v napovedanem prehodnem obdobju, ki bi trajalo največ dve leti, ko bodo izvedli volitve in uvedli civilno pravo, je zagotovil Burhan.

Opozicijo je pozval, naj "pomaga obnoviti normalno življenje", in obljubil sojenje tistim, ki so pobijali demonstrante, ter napovedal vojno proti korupciji, poroča BBC.

General Burhan je po nastopu položaja že odredil ukinitev policijske ure po vsej državi in napovedal izpustitev političnih zapornikov. Sudanska politična gibanja je pozval k sodelovanju in pogovorom ter k izogibanju nasilju.

Dan po četrtkovem državnem udaru, ki je z oblasti odnesel dolgoletnega sudanskega voditelja Omarja Al Baširja, je vodja prehodnega vojaškega sveta, general Ahmed Avad Ibn Auf, odstopil. Nasledil ga je general Abdel Fatah Al Burhan Abdulrahman.

Odstop vodje obveščevalcev

Danes je odstopil tudi vodja državne varnostne in obveščevalne službe general Salih Goš, ki je bil v času predsednika Baširja glavni tvorec državnega varnostnega aparata in s predsednikom sodeloval pri zatiranju političnih nasprotnikov in protestnikov.

Protestniki pozdravili odstop Ibn Aufa, a ostajajo na ulicah

Ljudje na ulici so pozdravili odstop generala Ibn Aufa z mesta vodje vojaškega prehodnega sveta. Foto: Reuters
Ljudje na ulici so pozdravili odstop generala Ibn Aufa z mesta vodje vojaškega prehodnega sveta. Foto: Reuters

"Oznanjam svoj odstop z mesta prehodnega sveta," je v petek v nagovoru ljudstvu sporočil general Ibn Auf. Dodal je, da verjame, da bo njegovemu nasledniku s svojimi izkušnjami uspelo "ladjo varno pripeljati na obalo". Dodal je, da odstopa, da bi "ohranil enotnost" oboroženih sil, poroča Al Džazira.

Ob napovedi Ibn Aufovega odstopa je med protestniki v Kartumu izbruhnilo veselje, vodje protestov pa so poudarili, da gre za zmago volje ljudstva. Obenem so generala Burhana pozvali, naj oblast čim prej preda prehodni civilni vladi. "Če se to ne bo zgodilo, bomo nadaljevali proteste," so napovedali. Protestniki vodjem udara očitajo, da so preblizu Baširju.

Burhan Abdulrahman sprejemljivejši za protestnike

General Burhan Abdulrahman, ki ga je Bašir februarja sicer imenoval za poveljnika kopenskih sil, nima tako "omadeževane" preteklosti kot odstavljeni predsednik Ibn Auf, zaradi česar naj bi bil sprejemljivejši za protestnike. Burhan Abdulrahman je bil eden izmed generalov, ki je vzpostavil stik s protestniki pred štabom vojske, se z njimi sešel in poslušal njihova stališča, poroča Al Džazira.

Ibn Auf je bil vodja vojaške obveščevalne službe v času vojne v Darfurju na začetku tega stoletja. ZDA so leta 2007 po poročanju BBC-ja zoper njega sprejele sankcije.

V Sudanu so protesti proti 30-letni vladavini predsednika Baširja, proti kateremu je Mednarodno kazensko sodišče vložilo obtožnico zaradi genocida v Darfurju, izbruhnili decembra, na začetku aprila pa so se še okrepili in v četrtek privedli do njegove odstavitve.

Sudanska vojska, ki je izvedla udar, trdi, da ni šlo za vojaški udar, temveč da se je vojska zgolj postavila na stran ljudstva. Vzpostavili so prehodni vojaški svet, ki naj bi državo vodil dve leti ter pripravil volitve.

Sudan: Odstopil vodja vojaškega prehodnega sveta