Obrambni minister in podpredsednik Sudana Awad Ibn Ouf je državljanom sporočil, da je vojska prevzela oblast do volitev čez dve leti. Foto: Reuters
Obrambni minister in podpredsednik Sudana Awad Ibn Ouf je državljanom sporočil, da je vojska prevzela oblast do volitev čez dve leti. Foto: Reuters

Obrambni minister in podpredsednik Sudana Awad Ibn Ouf je sporočil, da bo v tem času vodenje države prevzel prehodni vojaški svet, ki bo vodil državo dve leti, ko bodo sledile splošne volitve. Prav tako so začasno odpravili ustavo in napovedali vsesplošno premirje. Državna tajna služba je napovedala tudi izpustitev vseh političnih zapornikov. Vojska je do preklica zaprla meje in zračni prostor nad državo.

Ljudje na ulicah Kartuma protestirajo od decembra lani. Foto: Reuters
Ljudje na ulicah Kartuma protestirajo od decembra lani. Foto: Reuters

Ibn Ouf: Odstavili smo režim
"Kot minister za obrambo sporočam, da smo odstavili režim, njegovega vodjo
(Baširja, op. a.) pa prijeli in prepeljali na varen kraj. Država je trpela zaradi slabega vodenja, korupcije in odsotnosti pravičnosti," je v televizijskem nagovoru dejal Ibn Ouf in se opravičil za "ubijanje in nasilje v Baširjevem obdobju", poroča BBC. Kje je Bašir, ni znano.

Vojska v Sudanu odstavila predsednika Baširja

Glavno mesto Sudana Kartum je ob objavi novice o aretaciji Baširja preplavilo več tisoč protestnikov, ki so vzklikali gesla proti Baširju, nekateri so se zbrali tudi pred ministrstvom za obrambo in vzklikali: "Padel je, zmagali smo!" Na ulice so zapeljala vozila vojske, radio in televizija pa sta začela predvajati domoljubno glasbo, s čimer so starejše prebivalce opomnili, kako so potekali vojaški prevrati v preteklosti.

Vodja protestnikov: Režim je na oblast pripeljal iste obraze
A vodje množičnih protestov proti odstavljenemu predsedniku Baširju niso sprejeli predlaganih sprememb, zato so pozvali protestnike k nadaljevanju protestov. "Režim je izvedel vojaški udar in pripeljal nazaj iste obraze in iste institucije, proti katerim se je naše ljudstvo uprlo," je v izjavi za javnost sporočilo Zavezništvo za svobodo in spremembe, ki velja za krovno organizacijo protestnikov.

Nekdanji častnik v sudanski vojski Omar Al Bašir je bil predsednik Sudana skorajda 30 let. Foto: Reuters
Nekdanji častnik v sudanski vojski Omar Al Bašir je bil predsednik Sudana skorajda 30 let. Foto: Reuters

Dvig življenjskih stroškov sprožil množične proteste

Eno največjih afriških držav, ki ima velik strateški pomen, že od decembra lani pretresajo protesti, ki jih je sprožila vladna napoved dviga življenjskih stroškov oziroma cen goriva in kruha. V letu pred tem je inflacija naraščala, sudanski funt pa je izgubljal vrednost. Februarja se je zdelo, da bo Bašir morda celo odstopil, a je namesto tega razglasil izredne razmere. Protesti v državi so v zadnjih dneh najsilnejši do zdaj, v njih pa je bilo ubitih najmanj 22 ljudi, med njimi pet vojakov, ranjenih pa več kot 150 ljudi.

Bašir obtožen genocida, vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti
Omar Al Bašir je tudi tarča kritik in obtožb o kršitvah človekovih pravic. V letih 2009 in 2010 ga je Mednarodno kazensko sodišče obtožilo genocida, vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti, izdan je tudi nalog za njegovo aretacijo. Sudansko gospodarstvo je v slabem stanju, odkar so ZDA pred več kot 20 leti proti tej državi uvedle sankcije zaradi obtožb, da Kartum podpira teroristične skupine.

Amnesty International: Bašir bi moral na sodišče
Po mnenju organizacije Amnesty International bi moral Sudan Baširja predati Mednarodnemu kazenskemu sodišču. Obenem je organizacija pozvala vojaške oblasti, naj zagotovijo, da v izrednih razmerah ne bodo ogrožene državljanske svoboščine. Tudi generalni sekretar ZN Antonio Guterres je izrazil željo, da bi prenos oblasti v Sudanu upošteval demokratične težnje ljudi.

Afriška unija: Udar ni ustrezen odgovor na težnje Sudancev
A po mnenju Afriške unije vojaški prevzem oblasti ni ustrezen odgovor na težnje Sudancev. Razmere v Sudanu bo preučil svet za mir in varnost Afriške unije ter sprejel ustrezne odločitve, je napovedal predsednik komisije Afriške unije Moussa Faki. Hkrati se je zavzel za mirno in zadržano ravnanje oblasti ter k spoštovanju pravic tako domačih kot tujih državljanov ter zasebne lastnine. Vse vpletene strani pa je pozval k dialogu.