Letino indijskih oreščkov za leto 2018 ocenjujejo na 220.000 ton. Foto: Reuters
Letino indijskih oreščkov za leto 2018 ocenjujejo na 220.000 ton. Foto: Reuters
Tanzanija
Pridelovalci trdijo, da s trenutnimi cenami komajda pokrivajo stroške proizvodnje. Moški na fotografiji pripravlja ognjišče za praženje indijskih oreščkov. Foto: AP

Zasebna podjetja oreščkov ne želijo plačati po ceni, ki jo je zanje določila vlada. Magufuli je oktobra odredil, da se cena teh oreščkov, ki je bila predtem določena pri okoli 0,58 evra za kilogram, skoraj podvoji, saj so pridelovalci trdili, da komajda pokrivajo proizvodne stroške. Krivdo za nastalo krizo je predsednik pripisal zavlačevanju zasebnih podjetij, ki da so za oreščke ponujala izjemno nizko ceno.

Zaradi nastalega stanja je predsednik tanzanijski banki za kmetijski razvoj odredil, da sprosti sredstva za nakup oreščkov, vojski pa, da pokupi celotno proizvodnjo. Vojska bo poleg tega prevzela nadzor nad državnimi obrati za predelavo oz. luščenje oreščkov. Vojska bo tako oreščke kupila po ceni 1,28 evra za kilogram, kar je več, kot so bila zanje pripravljena plačati zasebna podjetja, izhaja iz v ponedeljek objavljenega sporočila vlade.

Magufuli: "Česar ne bomo prodali, bomo pojedli"
"Kupili bomo celoten pridelek, nato bomo poiskali kupce, česar ne bomo prodali, bomo pa pojedli," je poudaril Magufuli, ki trdi, da bo z ukrepom zagotovil pravično ceno za pridelovalce in nemoten izvoz oreščkov. Njegovi kritiki medtem trdijo, da si želi z ukrepom dvigniti priljubljenost v pokrajini Mtwara, kjer podporo uživa opozicija – ta trdi, da bi moral za ukrepe tudi poiskati podporo v parlamentu.

Predsednik je ob tem dogajanju odpustil kmetijskega in trgovinskega ministra ter njune štiri namestnike ter razpustil državni odbor za indijske oreščke in preklical imenovanje direktorice odbora, poroča BBC.

Oreščki dobrih 10 odstotkov menjave s tujino
Tanzanijska vlada sicer pričakuje, da bo letina oreščkov letos 220.000 ton. Tanzanija je ena glavnih proizvajalk indijskih oreščkov v Afriki, njihov izvoz pa predstavlja od deset do petnajst odstotkov tanzanijske blagovne menjave s tujino.