Prvič po več kot dveh desetletjih je Adis Abebo obiskala tako visoka delegacija iz Asmare. Foto: Reuters
Prvič po več kot dveh desetletjih je Adis Abebo obiskala tako visoka delegacija iz Asmare. Foto: Reuters
Abij Ahmed
Novi etiopski premier Abij Ahmed želi normalizirati odnose med Etiopijo in Eritrejo. Foto: Reuters

V delegaciji, ki jo je že sprejel etiopski premier Abij Ahmed, je tudi desna roka ertirejskega predsednika Isaiasa Afverkija Jemane Gebreab, poroča Al Džazira.

To je prvič po več kot dveh desetletjih, da je Adis Abebo obiskala tako visoka delegacija iz Asmare. V torek je tako prvič po začetku vojne v devetdesetih letih eritrejska zastava visela ob etiopski na ulicah Adis Abebe. Številni prebivalci mesta so pozdravili prihod delegacije in nedavno otoplitev odnosov med državama.

Do obiska prihaja teden dni po tem, ko je eritrejski predsednik dejal, da bo v Etiopijo poslal delegacijo. "V Adis Abebo bomo poslali delegacijo, da neposredno in poglobljeno preverimo trenutni razvoj dogodkov ter da določimo načrt za nadaljnje delovanje," je takrat dejal Afverki.

Etiopski premier pripravljen na sprejetje sporazuma
Ta mesec je sicer novi etiopski premier dejal, da bo Etiopija v celoti sprejela in izpolnila pogoje mirovnega sporazuma med obema državama. "V celoti smo zavezani spravi z eritrejskimi brati in sestrami in vabimo eritrejsko vlado k začetku dialoga in vzpostavitvi medsebojnega zaupanja," je parlamentu dejal Abij Ahmed.

Leta 2000 je bil podpisan mirovni sporazum, ki je užival podporo ZN-a, po katerem so sporna ozemlja, vključno z mestom Badme, pripadla Eritreji.

Leta 1998 sta bili državi v vojni, v kateri je umrlo več kot 80.000 ljudi, na sto tisoče pa je bilo razseljenih. Eritreja se je leta 1993 odcepila od Etiopije, ki je tako izgubila dostop do morja.

Vojna razdrla družine
Etiopski novinar Jonas Abraham je dejal, da bi moralo do mirovnih pogajanj priti že zdavnaj. Vojna je njegovo življenje popolnoma obrnila na glavo. "Jaz sem Etiopijec. Moja družina je eritrejska. Ko se je vojna začela, so bili izgnani, jaz pa sem ostal v Adis Abebi," je dejal. Ostal je lahko, ker je dela za medij, povezan z vlado. Ker pa ni smel v Eritrejo, se ni mogel udeležiti pogreba svojega očeta, družine pa ni videl dvajset let.

Njegov brat Bereket, prav tako novinar, je bil sicer izgnan v Eritrejo, a se mu je uspelo pretihotapiti nazaj. "Ni besed, ki bi opisale, kaj se je zgodilo naši družini. Zelo smo trpeli. Izgubili smo vse," je dejal. Brata komaj čakata, da se odnosi med državama normalizirajo.

Al Džazira navaja tudi analitika Abebeja Ajneteja iz Adis Abebe, ki je za obisk eritrejske delegacije dejal, da bi lahko označil konec političnega zastoja med vzhodnoafriškima državama. Ko bo sporazum v celoti uveljavljen, bosta lahko državi imeli prijateljske odnose, je dejal Abebe Ajnete, povečala pa naj bi se tudi varnost v regiji. Po njegovih besedah bodo učinke uveljavljenega sporazuma občutili po vsej vzhodni Afriki, lahko pa bi pripeljal tudi do političnih reform v Eritreji.