V Burkina Fasu je bil oktobra lani izveden vojaški udar. Foto: AP
V Burkina Fasu je bil oktobra lani izveden vojaški udar. Foto: AP

Število zaprtih šol v državi se je v zadnjem letu povečalo za skoraj tretjino, na 6149, kar pomeni, da je prizadetih skoraj milijon učencev.

Razmere v Burkina Fasu nekateri označujejo za "najbolj zapostavljeno krizo na svetu". Država je že dolga leta v primežu nasilja, ki se je po lanskem državnem udaru še povečalo. Nova vojaška vlada je sprožila ofenzivo proti oboroženim skupinam, obtožbe o kršenju človekovih pravic pa so se pojavile na obeh straneh, piše Guardian.

"Tako veliko število otrok, ki zaradi negotovosti ne obiskujejo šole, ogroža prihodnost naslednje generacije državljanov," je dejal John Agbor, predstavnik pri organizaciji Unicef. "Otroci, ki ne hodijo v šolo, so pogosteje prisiljeni v delo, rekrutirani v oborožene skupine ali so žrtve spolne zlorabe in izkoriščanja, nasilja na podlagi spola ali zgodnjih porok," je opozoril.0

Ponekod napadli šole

V poročilu Norveškega sveta za begunce (NRC) in agencij ZN-a je navedeno, da je bilo v zadnjih štirih letih zaradi varnostnih tveganj v osrednji in zahodni Afriki zaprtih 13.200 šol, kar polovica med njimi stoji v Burkina Fasu. Razmere v šolah, ki so ostale odprte, pa so slabe, poleg tega je ostalo le malo učiteljev.

Nekatere šole v osrednji in zahodni Afriki so bile zaprte zaradi bližine spopadov, druge so bile same tarča napadov. V Nigeriji so uporniki od januarja napadli 52 šol, v Demokratični republiki Kongo, kjer se je nasilje na vzhodu države močno povečalo, pa 31.