Protestniki so nosili plakate z napisi proti Franciji ter vihteli domače in ruske zastave. Foto: Reuters
Protestniki so nosili plakate z napisi proti Franciji ter vihteli domače in ruske zastave. Foto: Reuters

Agence d'Information du Burkina, vladna tiskovna agencija, je sporočila, da so oblasti v sredo razveljavile vojaški sporazum iz leta 2018, ki je dovoljeval namestitev francoskih vojakov v državi.

V petek je nato v prestolnici Ouagadougou potekal množični shod, na katerem so vzklikali protifrancoska gesla ter francosko vojsko in veleposlanika pozivali k odhodu.

Sorodna novica Ganski predsednik: Wagner v zameno za sodelovanje z Burkina Fasom dobil rudnik

Na shodu so prav tako izražali podporo vojaškemu voditelju Ibrahimu Traoreju, videti pa je bilo tudi številne zastave Rusije.

Do nasprotovanja francoski vojski v Burkina Fasu prihaja tudi zaradi občutka, da njihova prisotnost ni izboljšala varnosti v državi, poroča Deutsche Welle. Zaradi nasilja je bilo po 22-milijonski državi razseljenih 1,7 milijona ljudi, med njimi skoraj 900.000 otrok.

Francoska vojska se je umaknila tudi iz Malija

Francija je septembra lani svoje sile po devetih letih zaradi spora z oblastmi umaknila tudi iz sosednjega Malija, kjer je vojaška hunta nadzor prevzela leta 2020. Razlog za umik Francije je bilo tudi sklepanje poslov malijskih oblasti z rusko najemniško skupino Wagner.

V Maliju je bilo nastanjenih 2400 francoskih vojakov, ki so jih premestili v Niger in Čad. V Burkina Fasu je delovalo le 400 specialcev, a se kljub temu ob umiku francoske vojske iz obeh držav pojavljajo strahovi pred vzponom islamističnih skrajnežev.

Burkina Faso se je izpod francoske oblasti osamosvojila leta 1960. Uradni jezik v državi sicer ostaja francoščina.