Prizor s pogreba nekdanjega predsednika Idrissa Débyja, ki je bil ubit v spopadih z uporniki aprila lani. Foto: EPA
Prizor s pogreba nekdanjega predsednika Idrissa Débyja, ki je bil ubit v spopadih z uporniki aprila lani. Foto: EPA

V prestolnici N'Djamena se bodo v prihodnjih dneh začeli odločilni pogovori o prihodnosti srednjeafriške države in njene politike, ki bodo po besedah vladajoče hunte utrli pot do volitev. Proces so doslej večkrat ustavile zamude in bojkoti.

Na tritedenskih pogovorih se bo zbralo več kot 1400 delegatov iz vladajoče vojaške hunte, civilne družbe, opozicijskih strank, sindikatov in različnih uporniških skupin.

Pobudo za pogajanja je podal vodja vojaške hunte, general Mahamat Idriss Déby, ki je aprila 2021 s 37 leti prevzel oblast v državi, potem ko je bil njegov oče Idriss Déby, ki je v Čadu vladal 30 let, ubit med obiskom vojske na prizorišču spopadov z uporniki, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

"Odločilen trenutek v zgodovini države"

37-letni Déby mlajši je na čelu vojaške hunte, ki vodi državo od smrti očeta. Foto: Reuters
37-letni Déby mlajši je na čelu vojaške hunte, ki vodi državo od smrti očeta. Foto: Reuters

Déby je dejal, da gre za "odločilen trenutek v zgodovini države" ter da bi moral dialog odpreti pot do svobodnih in demokratičnih volitev po 18-mesečni vladavini tranzicijske vojaške oblasti. K začetku postopka prenosa oblasti na civilno vlado sta med drugim pozvali tudi Francija in Afriška unija (AU).

Toda "dialog za narodno spravo", ki bi se moral začeti februarja, je bil doslej zaznamovan z zamudami, saj so se številne čadske uporniške skupine prepirale o tem, ali naj se ga udeležijo. Na koncu je približno 40 skupin v začetku avgusta v Dohi podpisalo dogovor o prekinitvi ognja.

Bodo oborožene skupine lahko kandidirale na volitvah?

Sorodna novica Čadski predsednik Idriss Déby ubit v spopadu z uporniki

Na dnevnem redu pogajanj so med drugim trajni mir, reforme državnih institucij in nova ustava, o kateri naj bi potekal tudi referendum. "Razpravljali bodo o razorožitvi oboroženih skupin, ki so podpisale mirovni sporazum v Dohi, predvsem pa o volitvah in o tem, ali bodo oborožene skupine smele kandidirati," pa je iz N'Djamene poročala novinarka Al Džazire Hiba Morgan.

Déby je v sredo podpisal odlok, ki pravi, da bodo odločitve, sprejete na pogajanjih, pravno zavezujoče. Podpredsednik organizacijskega odbora foruma Saleh Kebzabo, nekoč nasprotnik Debyjevega očeta, je sporočil, da se dialog formalno začel v nedeljo ali ponedeljek.