Ljudje bodo tako lahko opravljali avdio- in videoklice, brskali po spletu, pošiljali in sprejemali elektronsko pošto, pošiljali sporočila in prenašali in gledali videoposnetke v živo, poroča BBC.

Projekt je bil napovedan že pred dvema letoma, zdaj pa je kenijska vlada dokončno prižgala zeleno luč za njegovo izvedbo, ki jo želijo pospešiti, da bi izboljšali komunikacijo v času pandemije koronavirusa.

Storitev, ki jo bodo omogočili baloni, so preizkusili pri 35.000 odjemalcih, sprva pa bo dostopna na območju, velikem 50.000 kvadratnih kilometrov. En terenski test storitve je pokazal hitrost prenosa podatkov 18,9 Mbps (megabit na sekundo) in hitrost naložitve podatkov 4,7 Mbps.

Na koncu se bo 35 balonov, ki jih bo poganjala sončna energija, ves čas premikalo v stratosferi nad vzhodno Afriko na višini 20 kilometrov. Vzleteli bodo sicer v ZDA, do Kenije pa bodo prišli s pomočjo zračnih tokov.

Podjetje Loon izvaja projekt v sodelovanju s kenijsko vlado in kenijskim telekomunikacijskim operaterjem Telkom Kenya. Njegov direktor Telkoma Mugo Kibati je dejal, da gre za "vznemirljivo prelomnico za nudenje spletnih storitev v Afriki".

Kritiki projekta pravijo, da bi bil projekt bolj smiseln v kakšni drugi afriški državi, saj da ima v Keniji 39 od 48 milijonov prebivalcev že dostop do spleta.

Balone podjetja Loon so predtem že uporabili v Peruju zaradi potresa.