Korupcija v Keniji in tudi drugih afriških državah je velika ovira napredku. Foto: Reuters
Korupcija v Keniji in tudi drugih afriških državah je velika ovira napredku. Foto: Reuters

"Vsi zadolženi za naročanje in račune na vladnih ministrstvih, oddelkih in agencijah bodo morali opraviti preverjanje, vključno s preizkusom z detektorjem laži, da bi ugotovili njihovo integriteto in primernost," je dejal Kenyatta in dodal, da je to le eden izmed načrtovanih ukrepov v boju proti korupciji. Kdor preizkusa ne bo opravil pozitivno, bo suspendiran.

Predsednik je še dejal, da mora Kenija eliminirati "korupcijo v državi, preden popolnoma uniči nas in prihodnost naših otrok".

Kenyatta je test omenil v govoru po razkritju, da je iz vladne agencije za mlade izginilo osem milijard kenijskih šilingov oziroma okoli 66 milijonov evrov. Okoli 40 javnim uslužbencem grozi obtožba zaradi domnevne kraje, poroča BBC.

Izginotje sredstev so razkrili neplačani dobavitelji, denar pa naj bi izginil prek izstavljenih lažnih računov in večkratnih plačil.

Nacionalni urad za mladino naj bi bil glavni del Kenyattovih načrtov za spopadanje z brezposelnostjo med mladimi, zadnji škandal pa pomeni udarec za predsednikove obljube o izkoreninjenju korupcije iz leta 2013, ko je bil prvič izvoljen.