Prizor s protesta v Nairobiju. Foto: Reuters
Prizor s protesta v Nairobiju. Foto: Reuters

"Tukaj sem, ker sem jezna," je za BBC dejala 33-letna Winnie Chelagat. "To je narobe, site smo tega in hočemo, da se glede tega kaj stori," je dodala.

Glede na raziskavo iz leta 2022 je bilo najmanj tretjina Kenijk najmanj enkrat v življenju žrtev fizičnega nasilja.

Druga protestnica je dejala, da morajo fantje in moški prevzeti odgovornost za svoja dejanja, namesto da je na ženskah in dekletih breme samozaščite: "Naše sinove bi morali izobraziti in jim dejati, da morajo prenehati ubijati ženske."

Na družbenih omrežjih se številni komentarji osredotočajo na to, kako je bila žrtev oblečena v času napada, ali pa se sprašujejo, zakaj žrtev ni družine ali prijateljev obvestila, kje je.

Sobotni protesti sledijo nizu okrutnih umorov žensk. Razkosano truplo ene od žrtev, imenovane Rita Waen, so našli v plastični vreči v stanovanju, ki se oddaja prek platforme Airbnb.

Amnesty International pravi, da je bilo v Keniji med letoma 2016 in 2023 zaznanih več kot 500 primerov femicidov oziroma namernih ubojev žensk ali deklet, ker so ženske.

Aktivistke od oblasti zahtevajo, da pospešijo pregon odgovornih. Lokalne organizacije za zaščito človekovih pravic sporočajo, da mora vlada zaradi femicidov razglasiti izredne razmere, femicid pa označiti za poseben zločin, drugačen od umora.