Ogorčeni Liberijci od tatov zahtevajo, naj vrnejo denar. Foto: Reuters
Ogorčeni Liberijci od tatov zahtevajo, naj vrnejo denar. Foto: Reuters

V liberijskem glavnem mestu Monrovia se je v ponedeljek zbralo več tisoč protestnikov, ki so ogorčeni zaradi izginotja sveže tiskanih 16 milijard liberijskih dolarjev, ki so bili namenjeni v centralno banko. Bankovce so med novembrom lani in aprilom letos natisnili v Libanonu in na Švedskem in jih v posebnih zabojnikih poslali v glavno mesto Liberije. Na centralno banko niso prispeli, o tem, kako je denar izginil, pa še vedno ni podatkov.

Liberijska vlada je petnajstim ljudem prepovedala, da bi zapustili državo, dokler preiskava poteka. Na tem seznamu sta tudi sin nekdanje liberijske predsednice Ellen Johnson Sirleaf, Charles Sirleaf, in nekdanji guverner liberijske centralne banke Milton Weeks. Oblasti so za pomoč pri preiskavi prosile tudi Mednarodni denarni sklad (IMF) in ameriški Zvezni preiskovalni urad (FBI).

Pridržali predsednikovega sina
Joséja Filomena dos Santosa
, sina nekdanjega dolgoletnega angolskega predsednika Joseja Eduarda dos Santosa, pa so angolske oblasti pridržale, saj ga sumijo utaje 1,27 milijarde evrov. Dos Santos je bil do začetka leta vodja 4,25 milijard evrov težkega naftnega sklada, po prihodu na oblast novega predsednika Joaoja Lourenca pa so ga odstavili. Lourenco je obljubil, da bo v državi izkoreninil nepotizem in korupcijo.