Zdravstveni delavci pred kliniko v mestu Blantyre bolnikom prikazujejo pravilno uporabo cepiva proti koleri. Foto: Reuters
Zdravstveni delavci pred kliniko v mestu Blantyre bolnikom prikazujejo pravilno uporabo cepiva proti koleri. Foto: Reuters

"Nisem ravnal prav. Jedli smo hrano, ki ni bila pravilno pripravljena. Na koncu je moje ravnanje okužilo vse gospodinjstvo. Zaščititi se moramo pred to boleznijo," je za televizijske kamere povedal Nairobi Kanyerere, ki je pomoč v bolnišnici poiskal tri dni po tem, ko je zbolel.

Število okuženih skokovito narašča zaradi slabih sanitarnih razmer in pomanjkanja pitne vode. Oblasti so zato odredile zaprtje številnih objektov, ki nimajo ustrezno urejenih stranišč, prepovedale so tudi prodajo kuhane hrane na ulicah in tržnicah.

V državi z 20 milijoni prebivalcev in slabim zdravstvenim sistemom so od novembra razdelili skoraj tri milijone odmerkov cepiva.

"Prejeli smo 2,9 milijona odmerkov cepiva proti koleri, zdaj nam jih je ostalo še 40.000. To pomeni, da so Malavijci prejeli cepivo. Skrbi pa nas, da morda cepiva niso prejeli najbolj ogroženi. Tiste, ki so zelo ogroženi, je težko prepričati, da se cepijo," je sporočila zdravstvena ministrica Khumbize Kandodo Chiponda.

Sorodna novica V Afriki odkrili prvi primer otroške paralize na tej celini po več letih

Zaradi najhujšega izbruha te bolezni v zadnjih desetletjih je umrlo okoli 750 ljudi, poroča AP.

Strah pred deževnim obdobjem

Pristojni opozarjajo pred novimi, še hujšimi izbruhi te bolezni. Začela se je namreč deževna doba, zaradi nalivov pa bo tako še več onesnaženih zajetij pitne vode.

Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je dejal, da je od decembra lani izbruh kolere prijavilo 31 držav, kar je za približno polovica več kot leto pred tem. Poleg Malvija sta med najhuje prizadetimi državami še Haiti in Sirija.