Zdravila za otroško paralizo doslej še ni, je pa bolezen mogoče preprečiti z uporabo cepiva. Foto: EPA
Zdravila za otroško paralizo doslej še ni, je pa bolezen mogoče preprečiti z uporabo cepiva. Foto: EPA

Primer virusa otroške paralize tipa 1 je bil potrjen pri otroku v glavnem mestu Lilongwe. Gre za prvi primer otroške paralize v Afriki po letu 2016 v Nigeriji. WHO je še sporočil, da so laboratorijski testi pokazali, da je bil virus očitno prinesen iz pakistanske pokrajine Sindh, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

WHO bo zdravstvenim institucijam v Malaviju nudil podporo pri zagotavljanju, da primer ostane izoliran. Dokler namreč kjer koli na svetu med ljudmi obstaja otroška paraliza, se vsaka država spoprijema s tveganjem vnosa virusa, je opozorila regionalna direktorica WHO-ja za Afriko Matshidiso Moeti.

Otroška paraliza je virusna bolezen, ki lahko že v nekaj urah povzroči paralizo in posledično tudi smrt, zlasti pri majhnih otrocih. Virus se prenaša z osebe na osebo predvsem po fekalno-oralni poti, redkeje pa tudi z okuženo vodo ali hrano, in se razmnožuje v črevesju.

Zdravila za otroško paralizo doslej še niso odkrili, vendar pa je bolezen mogoče preprečiti z uporabo cepiva, sporoča WHO. Z izjemo Afganistana in Pakistana so virus, ki povzroča otroško paralizo, vse države na svetu doslej uspešno premagale in izkoreninile.