Zaradi nemirov je z domov zbežalo 700.000 ljudi. Foto: Reuters
Zaradi nemirov je z domov zbežalo 700.000 ljudi. Foto: Reuters

Kam so jih odpeljali in kakšna je njihova usoda, ni znano. Islamisti so napad začeli v sredo. Domačini so se razbežali, okoli 200 tujcev pa se je skrilo v hotel.

V nedeljo je mozambiška vlada potrdila, da je bilo v koordiniranih napadih skrajnežev konec tedna ubitih več ducatov ljudi. Koliko je bilo med njimi tujcev, pri tem niso pojasnili. Nekateri tujci so se iz obleganega hotela rešili s čolnom, saj hotel leži ob plaži, zatem pa so poročali, da so na obali videli več deset obglavljenih trupel, piše BBC.

Total gradi plinovod

Med tistimi, ki so se skrivali v hotelu, je bilo veliko zaposlenih pri francoskem naftnem velikanu Total, ki v bližini Palme vodi velik plinski projekt. Napad se je zgodil kmalu potem, ko je Total napovedal obnovitev del na območju, kjer so jih zaradi prejšnjih napadov prekinili že pred časom. V zadnjem napadu je bilo ubitih najmanj sedem njihovih delavcev, med njimi Južnoafričan.

Nevladna organizacija Human Rights Watch je sporočila, da so očividci poročali o truplih na ulicah in da so domačini bežali pred borci, ki so streljali vse povprek.

Severni del Mozambika pretresajo spopadi od leta 2017, saj na tem območju deluje skrajna skupina, povezana z Islamsko državo. V nemirih je do zdaj umrlo več kot 2500 ljudi, 700.000 jih je zbežalo s svojih domov.