Največ žrtev tragične nesreče je Tunizijcev. Foto: Reuters
Največ žrtev tragične nesreče je Tunizijcev. Foto: Reuters

Ladja, na kateri je bilo po navedbah tunizijskih varnostnih uradnikov 180 prebežnikov, med njimi 80 iz drugih afriških držav, je potonila v noči na nedeljo blizu otoka Kerkenna. Po besedah preživelih je kapitan, ko je prenatrpana ladja začela toniti, v strahu pred aretacijo zbežal.

"Med 60 žrtvami, ki so jih prenesli na forenzični oddelek bolnišnice Habib Bourguiba v Sfaxu, je 48 Tunizijcev in 12 tujih državljanov, katerih preverjanje identitete še poteka," je sporočila vodja misije Mednarodne organizacije za migracije (IOM) v Tuniziji Lorena Lando. Tunizijske oblasti, ki so v nedeljo sporočile, da so našle 48 trupel, v ponedeljek niso potrdile števila žrtev, so pa sporočile, da obalni reševalci še vedno iščejo več deset pogrešanih migrantov.

Tihotapci čedalje pogosteje uporabljajo Tunizijo za izhodiščno točko za odhod migrantov proti Evropi, potem ko je libijska obalna straža ob sodelovanju oboroženih skupin močno poostrila nadzor.

Med 1. januarjem in 30. aprilom je na italijansko obalo prišlo 1.910 tunizijskih prebežnikov, med njimi 39 žensk in 307 mladoletnikov (293 med njimi jih je bilo brez spremstva). V enakem obdobju lani jih je prišlo več kot osemkrat manj (231). Tunizija se spopada z gospodarsko krizo, tareta jo visoka brezposelnost in inflacija, kar je glavni razlog za odhod nezaposlenih državljanov proti Evropi.

Oktobra lani je v trčenju čolna s prebežniki in turško vojaško ladjo umrlo najmanj 44 ljudi.