Pogled na razdejano Derno, mesto, ki je imelo pred nesrečo 90.000 ljudi. Foto: AP
Pogled na razdejano Derno, mesto, ki je imelo pred nesrečo 90.000 ljudi. Foto: AP

Kot je pojasnila grška vojska, so umrli trije pripadniki oboroženih sil in dva prevajalca, ki sta jih spremljala.

V nesreči je skupno umrlo sedem ljudi, še 15 ljudi je bilo poškodovanih, je sporočila mednarodno nepriznana vlada na vzhodu Libije. Grški obrambni minister je zaradi nesreče razglasil tridnevno žalovanje v grških oboroženih silah.

Minister za zdravje v vladi na vzhodu Libije Otman Abdeldžalil je dejal, da se je nesreča zgodila, ko je bila ekipa grških humanitarnih delavcev na poti iz Bengazija v 300 kilometrov oddaljeno Derno. Njihov avtobus je trčil v avtomobil, v katerem je bila libijska družina. V grški ekipi je bilo 19 ljudi, pet jih je umrlo, preostali so poškodovani, med njimi jih je sedem v kritičnem stanju.

Grčija je v nedeljo zjutraj poslala humanitarno pomoč na območja Libije, ki so jih prizadele uničujoče poplave, s čimer je izrazila solidarnost z Libijci. Pomoč je bila v obliki zdravstvenega in negovalnega osebja, medicinskih pripomočkov in hrane.

Zbiranje humanitarne pomoči se nadaljuje. Foto: AP
Zbiranje humanitarne pomoči se nadaljuje. Foto: AP

Počasna identifikacija žrtev

Razmere v Derni so sicer še vedno katastrofalne, saj so nekatera trupla izmaličena do neprepoznavnosti, zato identifikacija žrtev poteka zelo počasi. Zaradi poplav je prej pitna voda postala onesnažena, zaradi česar so mnoge družine zapustile mesto. V soboto so poročali o vsaj 150 primerih driske.

Novo nevarnost pa povzročajo tudi mine, ki jih je naplavila podivjana voda.

Poplave so v Derni poškodovale kar četrtino zgradb.

Preiskava o slabem vzdrževanju jezov

Uradniki so medtem sprožili preiskavo o zrušenju dveh jezov v Derni. Minister Osama Hamad, ki ga je parlament imenoval za vodjo preiskave, je dejal, da bodo preverili, kam je šel denar, namenjen za vzdrževanje jezov. Obstajajo tudi namigi, da sta bili na enem izmed jezov dve razpoki, za kateri naj bi se vedelo že od leta 1998.

Kaos po poplavah v Libiji