34-letnega pevca, ki je bil znan po pesmih z gesli za politične pravice etnične skupine Oromo, so v ponedeljek ubili med vožnjo na obrobju glavnega mesta Etiopije Adis Abebe. Hundessa je sicer že večkrat dejal, da je prejel grožnje s smrtjo. Napadalcev še niso izsledili, navaja BBC.

Protesti, ki so izbruhnili po smrti priljubljenega pevca, so zahtevali sedem življenj (fotografija je arhivska). Foto: EPA
Protesti, ki so izbruhnili po smrti priljubljenega pevca, so zahtevali sedem življenj (fotografija je arhivska). Foto: EPA

Pet ustreljenih v Adami, dva v Chiru
V ponedeljek se je pred bolnišnico, kjer je umrl Hundessa, zbralo na tisoče njegovih oboževalcev. Policija je protestnike razgnala s solzivcem. Medtem je v Adami, ki leži 90 kilometrov jugovzhodno od Adis Abebe, med protesti umrlo pet ljudi, ki so jih ustrelili varnostni organi, še dva pa v mestu Chiro, prav tako v osrednji Etiopiji.

Protestniki želeli, da je Hundessa pokopan v Adis Abebi
Protestniki so skušali preprečiti, da bi Hundesso pokopali v njegovem rojstnem kraju Ambu, ki leži sto kilometrov zahodno od prestolnice, ampak so želeli, da ga pokopljejo v Adis Abebi. V Hararju, mestu, ki leži na vzhodu Etiopije, pa so protestniki porušili kip konjenika Rasa Makonnena, očeta Haileja Selassieja, zadnjega etiopskega cesarja.

Premier Ahmed: Etiopija izgubila dragoceno življenje
Etiopski premier Abiy Ahmed je v prvem odzivu dejal, da je Etiopija izgubila "dragoceno življenje", pevca pa označil za "čudovitega". Umor Hundesse se je zgodil sredi političnih napetosti zaradi prestavitev volitev, ki bi bile prvi preizkus za premierja Ahmeda, odkar je leta 2018 prevzel oblast. Volitve so prestavili zaradi epidemije novega koronavirusa.

Ahmed leta 2019 prejel Nobelovo nagrado za mir
Tako kot Hundessa tudi premier Ahmed pripada ljudstvu Oromo, največji etnični skupini v Etiopiji, ki je bila dolga leta zapostavljena. Ahmed je leta 2019 prejel Nobelovo nagrado za mir, ker je končal spor in vojno z Eritrejo. Poleg tega je v dveh letih uveljavil tudi nekaj pomembnih reform v Etiopiji, a ga veliko dela še čaka.