Protestniki na ulicah Dakarja. Foto: Reuters
Protestniki na ulicah Dakarja. Foto: Reuters

V senegalski prestolnici je policija proti protestnikom, ki so na ulicah zažigali avtomobilske pnevmatike, uporabila solzivec, gumijaste naboje in šokgranate. Protestniki so mahali s senegalskimi zastavami in vzklikali slogane, kot je "Macky Sall je diktator".

"Pripravljeni smo žrtvovati svoja življenja za osvoboditev ljudi in da se lahko Senegal znebi Mackyja Salla," je dejal eden od protestnikov ob kupu gorečih pnevmatik.

Policija je morala ukrepati proti protestnikom tudi v mestu Touba in na obrobju mesta Mbacke, kar vzbuja skrb pred razširitvijo nemirov po vsem Senegalu, ki je do zdaj veljal za eno najstabilnejših in demokratičnih afriških držav.

Sall je dosegel ustavno mejo dveh mandatov in na volitvah ne more kandidirati, čeprav se je še lani spogledoval z idejo o tretjem mandatu, kar je naletelo na ostre kritike opozicije in senegalske javnosti.

Kot je pojasnil, se je za preložitev datuma volitev, ki bi morale potekati 25. februarja, odločil zaradi spora glede liste kandidatov, kar je po njegovem mnenju ogrozilo verodostojnost volilnega procesa.

Sall je na čelu Senegala od leta 2012. Foto: EPA
Sall je na čelu Senegala od leta 2012. Foto: EPA

Ecowas in ZDA pozivajo k spoštovanju datuma volitev

Nekateri kritiki Sallu očitajo, da se poskuša tako obdržati na oblasti, saj bo lahko vladal še do konca leta, do njegove poteze pa je kritična tudi zahodnoafriška gospodarska skupnost (Ecowas) in zahodne države, ki so njegovo potezo označile kot prelom z demokratično tradicijo Senegala.

Ameriško veleposlaništvo v Dakarju je v petek sporočilo, da ZDA podpirajo poziv Ecowasa k izvedbi volitev v skladu z napovedanim datumom. "Govorili smo s številnimi senegalskimi političnimi akterji in pripadniki civilne družbe, ki so istega mnenja," je veleposlaništvo zapisalo v izjavi.

Odločitev Salla, ki jo je potrdil senegalski parlament, je branila pravosodna ministrica Aissata Tall Sall in zavrnila obtožbe, da gre za poskus prevzema oblasti. "Senegal še nikoli ni doživel krize, kot smo ji priča zdaj, in jo moramo premagati. Moramo umiriti strasti," je dejala in zatrdila, da je bila preložitev izvedena v skladu z ustavo.