Srečanje voditeljev držav skupine G5 Sahel in francoskega predsednika v Mavretaniji. Foto: Reuters
Srečanje voditeljev držav skupine G5 Sahel in francoskega predsednika v Mavretaniji. Foto: Reuters

"Precej oboroženih moških je napadlo vas Gouari in streljalo na ljudi. Danes zjutraj je bilo pokopanih 15 trupel. V napadu so bili tudi ranjeni," je neimenovani uradnik povedal za Reuters.

Župan kraja Bankass Moulaye Guindo je ob tem objavil seznam smrtnih žrtev napada, na katerem je 32 imen.

Napadalci so napadli skupno štiri vasi etnične skupnosti Dogon blizu meje z Burkina Fasom.

V osrednji malijski pokrajini Mopti se zadnja leta nasilje stopnjuje – dogajajo se tako medetnični spopadi kot tudi napadi oboroženih skupin, poroča Al Džazira.

Oboroženi spopadi že od leta 2012

Sorodna novica Francoske sile so ubile vodjo Al Kaide v severni Afriki

Oboroženi spopadi so v Maliju izbruhnili leta 2012, ko so uporniški Tuaregi s pomočjo malijske frakcije Al Kaide prevzeli nadzor nad severom države. Oborožene skupine so nato izpodrinile tuareške upornike in same prevzele nadzor.

Leto pozneje je posredovala Francija, francoska in malijska vojska sta z območja pregnali oborožene skupine, vendar so se džihadistični borci, povezani tako z Al Kaido kot Islamsko državo, v zadnjih letih znova organizirali in razširili operacije tudi v Burkina Faso in Niger, in to kljub prisotnosti francoske vojske in mirovne misije Združenih narodov.

Lani 4000 ubitih civilistov
V zadnjih štirih letih so se napadi drastično okrepili. Če je v napadih leta 2016 umrlo 770 ljudi, jih je leta 2019 okoli 4000, poroča Al Džazira.

Do aprila 2020 je bilo zaradi sporov notranje razseljenih že 1,5 milijona od skupno 19 milijonov prebivalcev Malija. Pred desetimi leti je bilo notranje razseljenih še 600.000 ljudi.

Francoska vojska je leta 2013 posredovala na severu Malija, vendar so se kljub njeni prisotnosti džihadisti znova okrepili, njihovo nasilje pa se stopnjuje. Foto: Reuters
Francoska vojska je leta 2013 posredovala na severu Malija, vendar so se kljub njeni prisotnosti džihadisti znova okrepili, njihovo nasilje pa se stopnjuje. Foto: Reuters

ZN za poboje krivi tudi malijsko vojsko
Združeni narodi so prejšnji teden sporočili, da je bilo samo letos v osrednjem Maliju ubitih že najmanj 580 civilistov. Združenje Fulani je prejšnji mesec malijsko vojsko obtožilo pobojev več deset civilistov v vasi v pokrajini Mopti.

Nadzornik za človekove pravice pri mirovni misiji Združenih narodov v Maliju je ob tem v prvem četrtletju letošnjega leta zaznal 119 zunajsodnih pobojev malijske vojske v osrednjih pokrajinah Mopti in Segou. Poboje naj bi izvajale tudi malijske enote, ki sodelujejo v operacijah skupine G5 Sahel, v kateri sodelujejo še Mavretanija, Mali, Burkina Faso, Niger in Čad.