Evakuacije se nadaljujejo. Foto: Reuters
Evakuacije se nadaljujejo. Foto: Reuters

Sudanska vojska je paravojaške skupine v prestolnici Kartum napadla iz zraka, spopadi pa so se razplamteli tudi v pokrajini Darfur. Vojska je sicer v sredo sporočila, da se je pripravljena v Južnem Sudanu pogajati o podaljšanju tridnevne prekinitve ognja, ki se izteče v petek. Od začetka spopadov pred dvema tednoma je bilo že več poskusov za sklenitev premirja, a brez uspeha.

Več držav je zato pretekli konec tedna začelo evakuacijo svojih državljanov iz Sudana, ki se še vedno nadaljuje. Britanski zunanji minister James Cleverly je danes Britance, ki so še v Sudanu, pozval, naj se čim prej vkrcajo na evakuacijska letala, dokler so ta še na voljo.

Od torka zvečer je s šestimi letali Sudan zapustilo 536 Britancev, dodatni poleti so napovedani za danes. "Ne moremo napovedati, kaj bo, ko bo prekinitev ognja končana, domnevamo pa, da bo evakuacija težja, če ne celo nemogoča," je dejal Cleverly za Sky News.

Nemška vojska je medtem danes iz Sudana v Jordanijo prepeljala še 65 ljudi. Skupaj so do zdaj iz države evakuirali 780 ljudi iz več kot 40 držav.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Slovenci ostajajo v Sudanu

Kitajska je do zdaj na varno spravila več kot 1300 svojih državljanov, od tega jih je del z ladjo kitajske mornarice že zapustil Sudan. Po poročanju medijev je približno 300 kitajskim državljanom uspelo po kopnem iz Sudana priti v sosednje države.

Francoska ladja pa je iz Sudana v Savdsko Arabijo odpeljala skoraj 400 ljudi, od tega nekaj Francozov, preostalo so bili državljani približno 50 različnih držav. Francija je sicer do zdaj iz Sudana evakuirala skoraj tisoč ljudi.

Na Evropski komisiji so medtem pojasnili, da je bilo od približno 1700 državljanov EU-ja, kolikor jih je bilo po ocenah v Sudanu ob izbruhu spopadov, evakuiranih že več kot 1600. V Sudanu so tudi tri slovenske družine, od tega je interes, da bi državo zapustila, po navedbah zunanjega ministrstva izrazila le ena.

Do zdaj je bilo v spopadih v Sudanu po uradnih podatkih ubitih več kot 500 ljudi, več kot 4000 je bilo ranjenih. Neuradno naj bi bilo sicer število žrtev precej višje.