Spopadi v Kartumu kljub številnim pozivom k premirju ne pojenjajo. Foto: Reuters
Spopadi v Kartumu kljub številnim pozivom k premirju ne pojenjajo. Foto: Reuters

Washington zaradi spopadov med sudansko vojsko in paravojaškimi Silami za hitro podporo (RSF) tudi prekinja delovanje svojega veleposlaništva v Sudanu.

"Tragično nasilje v Sudanu je zahtevalo življenja na stotine nedolžnih civilistov. Nasilje brez vesti se mora se ustaviti," je sporočil Biden.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je potrdil, da so varno evakuirali vse ameriško osebje, ZDA pa bodo še naprej pomagale Američanom v Sudanu pri "načrtovanju njihove varnosti".

Pri evakuaciji je sodelovalo več kot sto pripadnikov posebnih enot in šest letal ameriške vojske. Po poročanju BBC-ja so ameriška letala pristala na območju ameriškega veleposlaništva, od koder so odpeljala približno 70 ljudi.

Operacija je bila usklajena z obema vojskujočima se stranema v Sudanu – sudansko vojsko in paravojaškimi Silami za hitro podporo (RSF).

Da se ZDA, Francija, Združeno kraljestvo in Kitajska pripravljajo na evakuacije, je že v soboto potrdil tiskovni predstavnik sudanske vojske.

Sorodna novica V Sudanu po informacijah ministrstva tri slovenske družine, za evakuacijo zainteresirana ena

Savdska Arabija evakuirali 150 ljudi različnih narodnosti

Kot prva država je evakuacije izvedla Savdska Arabija. Skupno približno 150 ljudi, med njimi Savdijce in druge državljane zalivskih držav ter Egipta, Pakistana in Kanade, so po kopnem evakuirali v obalno mesto Port Sudan, od koder so poleteli iz države.

Japonski TBS News medtem poroča, da bodo člane osebja Združenih narodov, vključno z japonskimi državljani in njihovimi družinami, iz Sudana evakuirali danes.

Evakuacije izvajata tudi Francija in Nizozemska

Francija je medtem potrdila, da so začeli evakuacijo vladnih uslužbencev. Francosko zunanje ministrstvo je ob tem navedlo, da bodo pomagali tudi preostalim evropskim državljanom in tistim iz "zavezniških partnerskih držav".

Da poteka tudi evakuacija nizozemskih državljanov, je prek Twitterja potrdil nizozemski zunanji minister Wopke Hoekstra. Z Nizozemsko in Francijo pri evakuaciji belgijskih državljanov sodeluje tudi Bruselj, je sporočila belgijska zunanja ministrica Hadja Lahbib. Ob tem je Belgijce in druge tuje državljane v Sudanu pozvala, naj se čim prej obrnejo na svoja veleposlaništva.

Po navedbah španskih medijev je letala za evakuacijo v Sudan poslala tudi Španija, britanski premier Rishi Sunak pa je sporočil, da so britanske diplomate in njihove družine evakuirali iz Sudana v "kompleksni in hitri" operaciji.

Italijanski zunanji minister Antonio Tajani je potrdil, da so vzpostavili stik z vsemi Italijani v Sudanu. "Poklicali so jih enega za drugim. Vsi so v redu in bodo šli na naše veleposlaništvo, nato pa bomo poskrbeli, da jih bomo lahko spravili na varno. Več vam zaradi varnostnih razlogov ne morem povedati," je dejal. V Sudanu naj bi sicer bilo približno 140 Italijanov.

Evakuacija savdskih državljanov. Foto: Reuters
Evakuacija savdskih državljanov. Foto: Reuters

Sudan zapušča tudi 11 državljanov Srbije

Sudan medtem skupaj z državljani Združenih arabskih emiratov in Turčije zapušča tudi 11 državljanov Srbije, je za srbsko javno radiotelevizijo RTS potrdil častni konzul Srbije v Kartumu Ahmed Abdel Muti. V državi naj bi za zdaj ostalo nekaj manj kot 100 srbskih državljanov, je še pojasnil konzul.

Propadli vsi poskusi premirja

Spopadi v Sudanu so po večtedenskem sporu med poveljnikom sudanske vojske Abdelom Fatahom Al Burhanom in njegovim namestnikom na položaju voditelja države Mohamedom Hamdanom Dagalom - Hemedtijem, ki poveljuje paravojaškim Silam za hitro podporo (RSF), izbruhnili pred tednom dni.

Savdska Arabija je svoje in druge državljane iz Sudana evakuirala z ladjo savdske mornarice. Foto: Reuters
Savdska Arabija je svoje in druge državljane iz Sudana evakuirala z ladjo savdske mornarice. Foto: Reuters

Do zdaj so propadli vsi poskusi premirja, nazadnje ob začetku ramazanskega bajrama v petek. Združeni narodi pozivajo obe strani, ki se medsebojno krivita za propade premirja, naj omogočita prehod za bežeče civiliste in dostavo humanitarne pomoči.

"Čakamo na veliki spopad"

Hudi spopadi potekajo v prestolnici Kartum, predvsem na območju sedeža vojske, televizije in mednarodnega letališča, ter sosednjih mestih Omdurman in Bahri.

"Čakamo na veliki spopad. Prestrašeni smo zaradi tega, kar prihaja," je za Reuters povedala ena izmed prebivalk Bahrija in dodala, da že teden dni nimajo tekoče vode ali elektrike.

V Darfurju zasedli vozila in pisarne ZN-a

O najhujšem nasilju poročajo v pokrajini Darfur, letališče v mestu Nyala trenutno ne obratuje. ZN je sporočil, da so roparji zasegli 10 vozil Svetovnega programa za hrano (WFP) in šest tovornjakov s hrano ter zasedli pisarne in skladišča organizacij v Nyali.

Za zdaj nič ne kaže, da bi imela katera izmed strani prednost na terenu. Vojska nadzoruje zračne sile in s tem nebo, sile RSF-ja pa so bolj prisotne v urbanih območjih.

General Burhan je od udara leta 2019 najmočnejši človek v Sudanu. Foto: EPA
General Burhan je od udara leta 2019 najmočnejši človek v Sudanu. Foto: EPA

Burhan prvič pozval k pogovorom

Poveljnik vojske Burhan je sicer v soboto dejal, da se morajo "usesti kot Sudanci in najti pravi izhod za vrnitev upanja in življenja", kar so njegove najspravljivejše besede od začetka spopadov. Obe strani sta sicer govorili, da je vojaška rešitev edina možnost.

Burham in Hemedti sicer zasedata najvišja položaja v vladajočem svetu po strmoglavljenju dolgoletnega voditelja Omarja Al Baširja leta 2019. Njun spopad je ustavil načrtovani prehod na civilno oblast v tretji največji afriški državi.

V spopadih je umrlo najmanj 413 ljudi, tudi pet humanitarnih delavcev, 3551 je bilo ranjenih, kažejo podatki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).