Zbralo se je več tisoč podpornikov Ennahde. Foto: EPA
Zbralo se je več tisoč podpornikov Ennahde. Foto: EPA

Ennahda se je namreč zapletla v spor s predsednikom Kaisom Saiedom zaradi januarskega preoblikovanja vlade.

Saied je namreč nasprotoval preoblikovanju ministrske ekipe premierja Hičema Mečičija, ki jo je parlament sicer že potrdil, češ da se z njim ni nihče posvetoval, nekateri izmed 11 novih ministrov pa naj bi bili tudi osumljeni korupcije in konflikta interesov.

Novih ministrov, vključno z notranjim, pravosodnim in zdravstvenim, tudi ni želel potrditi, zaradi česar je vlada sredi ekonomske krize in pandemije koronavirusne bolezni 19 ostala paralizirana, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

K današnjemu protestu je pozvala Ennahda in številni, ki so se zbrali, svojo udeležbo utemeljujejo kot izraz podpore zmerni islamistični stranki pa tudi enotnosti in demokraciji. "Imamo parlamentarni sistem in predsednik ne more odločati, kdo bo vladal," je dejal eden izmed protestnikov.

V preteklih tednih so sicer potekali tudi protivladni protesti, na katerih je bilo po navedbah notranjega ministrstva aretiranih več sto ljudi. Protestniki so obtoževali vlado korupcije in obsojali policijsko nasilje, poroča nemška tiskovna agencija DPA.